Maşină parcată între blocuri, lovită de RACHETĂ de semnalizare într-o parcare Craiova. Parchetul Militar face ANCHETĂ

Parchetul Militar a început o anchetă la Craiova, după ce un obiect ce pare a fi o rachetă de semnalizare, folosit de Armată, a căzut într-un cartier din Craiova. Racheta a căzut peste o maşină, i-a spart parbrizul şi s-a înfipt în bord. Alte două altfet de rachete au fost ridicate de poliţişti. În apropiere erau şi oameni, dar nimeni nu a fost rănit.

RomaniaTV.net
09 mai 2018, 06:40
Maşină parcată între blocuri, lovită de RACHETĂ de semnalizare într-o parcare Craiova. Parchetul Militar face ANCHETĂ

Racheta de aproximativ 30 de centimetri a străpuns parbrizul maşinii şi s-a înfipt în bordul unei maşini parcare între blocuri în cartierul Craiovița Nouă. Locul în care era parchat autoturismul se află la aproximativ doi kilometri de o unitate militată în care Contingentul Militar Polonez dislocat în România executa o activitate de instrucţie.

„Eram acolo, la centrală și dintr-odată vedeam ca o flacără, am crezut că e un lampion, s-a stins, noi ne-am bucurat că ce e aia, ce e aia? Și peste 2-3 minute auzim aici bubuind”, a relatat un martor.
 
Obiectul căzut pe maşină a fost preluat de poliţiştii de la Arme şi muniţii, chemaţi de pompieri. Potrivit ISU, a fost vorba despre o rachetă de avertizare, folosit la exerciţiile de tragerile pe care Armata le făcea în apropiere.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit în urma incidentului. 

Parchetul Militar a început o anchetă. Potrivit unui comunicat transmis de Brigada Multinaţională Sud-Est Craiova, o subunitate din cadrul Contingentului Militar Polonez dislocat în România, în cooperare cu militari din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din garnizoana Craiova, a executat, marţi seara, o activitate curentă de instrucţie tactică pe timp de noapte în terenul de instruire Obedeanu.

Potrivit sursei citate de Mediafax, antrenamentele nu au presupus executarea de trageri cu armamentul individual sau cu cel montat pe tehnica blindată din dotare. Militarii au tras cu rachete de semnalizare.

”În scopul semnalizării momentelor tactice şi identificarea reperelor din teren, subunitatea poloneză a folosit mijloace de iluminare (tip «rachete de semnalizare») în conformitate cu scenariul tactic aprobat. Referitor la incidentul semnalat în mass-media, privind pagube materiale produse unui vehicul parcat în cartierul Craioviţa Nouă, într-o zonă aflată la aproximativ 2 km de locul de desfăşurare a instruirii, a fost demarată o anchetă sub coordonarea Parchetului Militar în vederea stabilirii legăturii de cauzalitate între activitatea de instrucţie şi incidentul raportat. De asemenea, o comisie de cercetare administrativă numită de comandantul Batalionului 26 Infanterie «Neagoe Basarab» cercetează circumstanţele evenimentului”, se arată în comunicat.

Contingentul polonez este parte componentă a iniţiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei consolidate în Sud-Estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016. Detaşamentul este format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. Durata unei rotaţii în România pentru fiecare contingent este de aproximativ şase luni.