Mașini considerate ca fiind abandonate pe domeniul public, după noile modificări din domeniu

De vineri, noi norme metodologice sunt aplicabile vechiculelor fără stăpân și celor abandonate pe domeniul public.

28 feb. 2023, 12:28
Mașini considerate ca fiind abandonate pe domeniul public, după noile modificări din domeniu
Noi norme cu privire la vehiculele abandonate

Hotărârea 152/2023 conține noi norme aplicabile vehiculelor fără stăpân sau celor abandonate pe domeniul public, potrivit avocatnet.ro.

Pe lângă aspectele legale ce provesc regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenurile care aparțin statului, noua hotărâre stabilește elementele luate în calcul atunci când se stabilește dacă o mașină este fără stăpân sau abandonată și se dispune ridicarea acesteia.

Mai exact, potrivit HG 152/2023, aspectele luate în considerare sunt legate de starea fizică sau situația juridică a vehiculului, cum ar fi:

  • gradul de uzură ridicat al acestuia, de natură a-l face impropriu utilizării conform destinației;
  • lipsa unor părți componente;
  • radierea din circulație;
  • lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto;
  • expirarea termenului inspecției tehnice periodice (ITP).

Citește și: Rabla 2023. Veste bună, creşte valoarea tichetelor şi a primei de casare!

Conform Codului rutier, atunci când ITP-ul expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat.

Un vehicul este consiferat fără stăpân atunci când nu are plăcuțe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înamtriculate în străinătatet, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut.

Vehiculul abandonat este orice vehicul aflat pe domeniul public sau privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Începând din 2020, cei care abandonează mașinile pot rămâne fără ele după șase luni, nu după un an, așa cum se proceda anterior.

Potrivit Legii 421/2002, dacă există indicii că un vehicul nu are stăpân sau că este abandonat și se află pe domeniul public, agenții constatatori din aparatul propriu al consiliului local, împuterniciți de primar, precum și agenții aparținând organelor de poliție vor întocmi procese-verbale de constatare.

Citește și: Se lansează programul de casare a maşinilor mai vechi de 15 ani, veşti bune pentru români. Câţi bani vei primi dacă scapi de rabla din faţa blocului

Agentul constatator va pune o somație pe caroseria autovehiculului, prin care se solicită ridicarea acestuia de pe domeniul public în termen de 10 zile.

După expirarea termenului, primarul dispune inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea și depozitarea autovehiculului și a bunurilor aflate în interiorul acestuia, prin grija agentului constatator, într-un loc special amenajat.

Pentru identificarea proprietarului, primarul trebuie să aducă la cunoștința publică caracteristicile tehnice ale vehiculului și locul din care a fost ridicat, printr-un anunț într-un cotidian local. Lista ci vehiculele fără stăpân este afișată și la primărie, într-o anexă special amenajată.

Dacă în cele 10 zile proprietarul nu se prezintă la autorități pentru a revendica și ridica vehiculul, acesta va intra în proprietatea primăriei din localitatea de unde a fost ridicat. Mașinile abandonate sunt vândute sau scoase din circulație și casate.