Maşinile abandonate nu vor mai putea fi lăsate în parcare mai mult de jumătate de an. Ce obligaţii vor avea proprietarii

Maşinile care nu mai sunt folosite nu mai pot fi lăsate în parcări mai mult de jumătate de an. Până acum, perioada în care autovehiculele neutilizate puteau fi lăsate în parcare era de un an, potrivit Profit.ro. 

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 13:23
Maşinile abandonate nu vor mai putea fi lăsate în parcare mai mult de jumătate de an. Ce obligaţii vor avea proprietarii

De asemenea, proprietarii vor trebui să dovedească faptul că au achitat amenzile şi au efectuat ITP-ul maşinii. Aceleaşi reguli vor fi valabile şi în cazul maşinilor cu numere străine, potrivit unui proiect legislativ inițiat de parlamentari USR şi adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Pentru a intra în vigoare, însă, proiectul trebuie promulgat de preşedintele Iohannis.

Punerea în aplicare a legii nr. 421/2002 care statutează regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat este îngreunată în prezent de neclarități ale legii sau dificultăți de aplicare. Proiectul de lege iniţiat de USR atrage atenţia asupra lacunelor legislative care fac dificilă punerea în aplicare a legii. 

Citeşte şi Accident rutier grav la intrarea în Capitală. Maşina răsturnată pe şosea

Prima dificultate se referă la faptul că proprietarii de autovehicule nefolosite de ani de zile declară că vehiculul nu este abandonat, deşi, de cele mai multe ori, acesta nu poate fi pus în circulaţie şi ocupă spaţiu, încurcând traficul pietonal sau stradal. Pe de altă parte, în cazul maşinilor cu numere străine proprietarii nu pot fi identificaţi, maşinile acestora ocupând pe mai departe spaţiu pe domeniul public. Nu în ultimul rând, există vehicule ai căror proprietari domiciliază în alte localități și nu primesc prin poștă somațiile sau dispozițiile cu privire la ridicarea autovehicului de pe spațiul public.

Doar în București se află aproximativ 3.000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități. În Brașov, conform informaţiilor oferite de autorităţile locale, există aproximativ 300 de autovehicule abandonate încă neridicate. Autorii proiectului atrag atenţia asupra faptului că numărul mare de etape care trebuie parcurse poate întârzia până la patru ani de zile ridicarea unui vehicul.

Proiectul iniţiat de USR propune modificarea și completarea definiției termenului ’’vehicul fără stăpân”, pentru a include și vehiculele înmatriculate în străinătate. Au fost semnalate astfel de autoturisme care nu au putut fi ridicate deoarece nu aveau numere de înmatriculare româneşti. În scopul eficientizării identificării maşinilor care chiar sunt folosite de proprietari, perioada în care autovehiculele vor putea rămâne abandonate în parcări scade de la un an, cât este în prezent, la şase luni.

Citeşte şi O maşină care circula haotic pe străzile din Suceava, oprită de poliţişti. Şoferul era minor şi consumase alcool

Proiectul introduce, de asemenea, prevederea ca, în cazul restituirii vehiculului, proprietarul are obligaţia de a face şi dovada achitării amenzilor şi a efectuării ITP-ului în termen de 5 zile de la primirea somației de la primărie.

Dacă în termen de 10 zile de la data comunicării somației, proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde, vehiculul trece în proprietatea unității administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat. În funcţie de starea în care se află, autorităţile pot scoate la vânzare maşina ridicată.