Maşinile de închiriat cu ora îşi fac loc prin Paris VIDEO

Municipalitatea pariziană a inaugurat în aceată săptămână, oficial, după o serie de teste în septembrie. serviciul public Autolib, de închiriere a maşinilor cu ora, după ce a lansat Velib, un serviciu similar ce oferă spre închiriere biciclete.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 14:00
Maşinile de închiriat cu ora îşi fac loc prin Paris VIDEO

Autolib este primul sistem de închiriere de maşini „cu ora” (de fapt acestea pot fi închiriate chiar şi o jumăptate de oră), lansat vreodată într-o capitală europeană, anunţă BBC.

Conceptul este relativ simplu: alegeţi una dintre cele 3.000 de autovehicule Blucars (care sunt, de fapt, vopsite în gri) dintr-o staşie Autolib, mergeţi la la cumpărături, în vizită, unde aveţi treabă şi apoi returnaţi-o la una dintre cele 1.120 de staţii de garare răspândite pe întreg capitalei franceze.

Dincolo de problema reducerii numărului de maşini aflate în trafic (se estimează diminuarea cu peste 22.000 de unităţi a numărului de automobile ce se avântă zilnic în traficul parizian) este vorba şi se o iniţiativă eclogică, de vreme ce maşinuţele sunt 100% electrice (iată şi explicaţia denumirii Bluecar).

Automobilele sunt disponibile atât rezidenţilor cât şi turiştilor şi se pot închiria de la chioşcuri speciale unde trebuie prezentat un permis de conducere, valabil internaţional, un act de identitate, şi un card de credit cu cip. Maşinile pot fi închiriate pentru durate de utilizare ce încep de la o jumătate de oră şi al căror preţ se majorează în funcţie de mărirea perioadei de utilizare.

Spre deosebire de serviciul Velib, clienţii Autolib beneficiază de prezenţa a unui personal multilingv la a cărui asistenţă se poate apela chiar şi în timpul cursei, prin intermediul unui sistem tele-video integrat în bordul maşinii.

Preţul închirierii constă în două părţi: una care dă calitatea de şofer membru Autolib (10 euro pentru o zi, 15 pentru o săptămână sau 144 pentru un an) şi o a doua pentru închirierea propriu-zisă a maşinii, ce porneşte de la 4 sau 8 euro pentru o jumătate de oră, în funcţie de tipul de abonament achiziţionat.