Maşinile pe benzină şi diesel, interzise la vânzare în Norvegia din 2025

Norvegia ar putea interzice vânzarea autovehiculelor cu combustibili fosili în 2025.

12 oct. 2020, 08:29
Maşinile pe benzină şi diesel, interzise la vânzare în Norvegia din 2025

Mașinile electrice sunt deja cumpărate în proporții masive de norvegieni, care beneficiază, însă, de numeroase avantaje pentru astfel de achiziții : scutiri de taxe, parcări gratuite, viniete mai ieftine și multe locuri în care încărcarea este gratuită.

Luna trecută, de pildă, peste 60% dintre maşinile noi vândute în Norvegia au fost complet electrice, un nivel record, faţă de un procentaj de 42% pe ansamblul anului trecut, scrie Agerpres.

Ce preţ va avea şi când va fi lansată Dacia Spring, prima maşină electrică românească

Volkswagen a anunțat că mașinile electrice vor reprezenta probabil 90% din vânzările sale în Norvegia anul viitor şi ar putea înlocui complet modelele cu motor pe benzină şi diesel până în 2023.

De altfel, mașinile electrice domină topul vânzărilor: recent, a debutat pe piaţa norvegiană Volkswagen ID.3,  care s-a situat pe locul întâi în topul vânzărilor, depăşind Model 3 de la firma americană Tesla şi Polestar 2 de la grupul chinez Geely, arată datele Federaţiei Rutiere Norvegiene.

Acum, problema autorităților este, de fapt, cum să facă să țină pasul cu cererea în creștere rapidă în ceea ce privește infrastructura de încărcare a mașinilor electrice.