Mașinile noi pe benzină și motorină vor fi intezise până în 2035- Acordul de la Bruxelles

Mașinile pe benzină sau motorină noi vor fi interzise, conform unui acord politic provizoriu care va trebuie să fie adoptat în mod oficial în Consiliul Uniunii European și Parlamentul European.
Alina Costache
28 oct. 2022, 09:05
Mașinile noi pe benzină și motorină vor fi intezise până în 2035- Acordul de la Bruxelles

Parlamentul European și Țările din Uniunea Europeană au ajuns la acordul de a interzice mașinile noi pe benzină și motorină până în anul 2035.

Consiliul și Parlamentul au ajuns joi seară la un acord politic provizoriu cu privire la standardele de performanță mai stricte în materie de emisii de CO2 la autoturismele și camionetele noi, stabilind un obiectiv de reducere de 100% a emisiilor până în 2035.

Astfel , până în 2035 , este interzisă producerea vehiculelor noi cu motoare termice, cu combustie pe benzină și motorină.

Citește și: VIDEO: Proprietarii români de mașini electrice, umiliți. Dacia, implicată într-un mare scandal

Scopul acordului este de a tranziționa către o mobilitate cu emisii zero, confom unui comunicat de presă. Pentru a putea fi pus în pratică, acesta trebuie să fie adoptat în mod oficial de către Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European.

Până la adoptarea oficială, s-au stabilit două obiective:

  • reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 pentru autoturismele noi și cu 50% pentru furgonetele noi până în 2030, cumparativ cu nivelurile din 2021,
  • reducerea cu 100% a emisiilor de CO2 atât pentru autoturisme noi, cât și pentru camionete până în 2035.

„Acest acord va deschide calea pentru o industrie auto modernă și competitivă în UE. Lumea se schimbă, iar noi trebuie să rămânem în prima linie a inovației. Cred că putem profita de această tranziție tehnologică. De asemenea, calendarul preconizat face ca obiectivele să fie realizabile pentru producătorii de automobile”, a declarat Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

„Încheierea unui prim acord cu privire la o propunere din pachetul „Fit for 55” reprezintă un semnal puternic că UE este hotărâtă să facă progrese în direcția neutralității climatice și a tranziției ecologice. Mobilitatea cu emisii zerova fi o piatră de temelie pentru încetinirea schimbărilor climatice care pot crea perturbări grave în multe sectoare ale societății noastre, inclusiv în ceea ce privește mediul, migrația, securitatea alimentară și economia”, a adăugat Anna Hubáčková, ministrul ceh al mediului.

Mecanismul de stimulare de reglementare va fi menținut pentru vehiculele cu emisii zero sau cu emisii scăzute până în 2030. Acesta prevede recompense cu obiective mai puțin stricte în materie de CO2 pentru producătorii care îndeplinesc anumite criterii de referință pentru vânzările de vehicule cu emisii zero sau scăzute, potrivit realitatea.net.

Co-legislatorii au căzut de acord să crească valoarea de referință la 25% pentru autoturisme și la 17% pentru camionerem până în 2030. Acordul conține o formulare privind combustibilii neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2, conform căreia, în urma consultării cu părțile interesate, Comisia va face o propunere pentru înregistrarea vehiculelor care funcționează exclusiv cu combustibili neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2 după 2035, conorm standardelor UE, în afara domeniului de plicare a standardelor pentru flote și în conformittae cu obiectivul UE de neutralitate climatică.

Citește și: Lovitură pentru proprietarii de maşini electrice. Pot plăti facturi la curent de 5.500 de lei

Documentul prevede și o clauză de revizuire care va garanta că, în 2026, Comisia va evalua în mod aprofundat progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor de reducere cu 100% a emisiilor și necesitatea de a revizui aceste obiective, ținând cont de evoluțiile tehnologice, inclusiv în ceea ce privește tehnologiile hibride plug-in, precum și de importanța unei tranziții viabile și echitabile din pinct de vedere social.

Acordul include o consolidare a altor dispoziții din regulamente, precum:

  • reducerea plafonului de credite de emisii pe care producătorii le pot prim pentru eco-inovațiile care reuc în mod verificabil emisiile de CO2 pe șosea, până la 4g/km pe an din 2030 până în 2034
  • elaborarea unei metodologii comune la nivelul UE, până în 2025, pentru evaluarea întregului ciclu de viață al emisiilor de CO2 ale autoturismelor și camionetelor introduse pe piața UE

În baza acestei metodologii, producătorii pot, dacă doresc, să raporteze Comisiei emisiile generate pe parcursul ciclului de viață al vehiculelor noi pe care le introduc pe piață.

Potrivit regulamentului, fiecare producător are obligația de a se asigura că emisiile medii de CO2 ale parcului său de vehicule nou înmatriculate într-un an calendaristic nu depășesc obiectivul său anual specific privind emisiile.

 

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bugetarii din România cu salarii de 50.000 de lei pe lună: ”Merg 8 ore pe zi și își îndeplinesc indicatorii de performanță”
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
Playtech.ro
Orele de liniște în 2025: ce prevede legea și cât te poate costa nerespectarea ei
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gestul care te poate costa sute de euro în vacanță. Avertisment ANCOM
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod roșu de caniculă! Meteorologii ANM au emis avertizări pentru 15 județe
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Avertisment dur de la ING Bank Romania. Ce se va întâmpla în România lunile următoare. Cetățenii, afectați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună