Măşti gratuite vor fi distribuite persoanelor defavorizate de către Guvern. Câţi oameni le vor primi

Guvernul urmează să aprobe distribuirea de măşti de protecţie către persoanele vulnerabile prin intermediul Direcţiilor de sănătate publică. Asta prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă, propus în şedinţa Executivului de joi de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 14:31
Măşti gratuite vor fi distribuite persoanelor defavorizate de către Guvern. Câţi oameni le vor primi

„Vă rog să trecem pe lista suplimentară ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, autorităţile publice locale, a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului”, a afirmat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Premierul Ludovic Orban a explicat că bugetul Ministerului Sănătăţii urmează să fie suplimentat cu 150 de milioane de lei.

„Asta la o mască care e până în 2 lei, la un număr de beneficiari de aproximativ 1,1 milioane, cam ăsta e estimat. Beneficiarii diferitelor forme de sprijin în baza venitului minim garantat şi beneficiarii alocaţiei de sprijin, nu? Aici, Ministerul Muncii ar trebui să se uite cu mare atenţie să nu omitem vreo categorie de la distribuirea acestor măşti. Sigur că ne-au complicat existenţa (Parlamentul prin forma adoptată a actului normativ privind starea de alertă – n.r.) acum trebuie să aşteptăm de la administraţiile locale… (…) Administraţiile locale transmit către Direcţiile de sănătate publică numărul de beneficiari pe fiecare localitate, centralizaţi informaţiile şi în funcţie de asta ştiţi ce cantitate de măşti vom achiziţiona”, a spus Orban, conform Agerpres.

Nelu Tătaru a mai precizat că măştile vor fi distribuite prin Direcţiile de Sănătate Publică către autorităţile locale şi mai departe către persoanele vulnerabile.

Totodată, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii o implementare cât mai rapidă a actului normativ.

„Trebuie operaţionalizat în viteză maximă şi aici trebuie termene scurte şi pentru autorităţile locale să ne transmită lista beneficiarilor, DSP-urile să nu stea, trebuie să ne transmită imediat, achiziţia trebuie derulată, sigur, în conformitate cu prevederile din Legea 55 care ne permit o procedură rapidă de achiziţie. Aici, achiziţia trebuie făcută transparent, să nu existe niciun fel de discuţie privitoare la preţul cel mai mic şi după aia trebuie, rapid, asigurată distribuţia măştilor să ajungă cât mai repede la persoanele vulnerabile”, a afirmat prim-ministrul Orban.

Insula Belina revine în administrarea statului. Ludovic Orban: „Insula Belina şi Braţul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor PSD”