Măsură controversată în Noua Zeelendă: Fumatul INTERZIS pentru persoanele născute după 2004

Noua Zeelandă a anunțat mai multe propuneri care vizează interzicerea fumatului pentru următoarea generație. Țara și-a fixat obiectivul ca locuitorii săi să renunțe la fumat până în 2025.

19 apr. 2021, 12:03
Măsură controversată în Noua Zeelendă: Fumatul INTERZIS pentru persoanele născute după 2004

Noua Zeelandă a anunțat mai multe propuneri care vizează interzicerea fumatului pentru următoarea generație. Țara și-a fixat obiectivul ca locuitorii săi să renunțe la fumat până în 2025.

Planurile includ creșterea treptată a vârstei legale de fumat, care s-ar putea extinde la interzicerea vânzării de țigări și produse din tutun către oricine născut după 2004. Fumatul ar putea deveni efectiv ilegal pentru acea generație.

De asemenea, a fost luată în considerare o reducere semnificativă a nivelului de nicotină permis în produsele din tutun, interzicerea filtrelor, stabilirea unui preț minim pentru tutun și restricționarea locațiilor în care tutunul și țigările pot fi vândute.

„Avem nevoie de o nouă abordare”, a declarat joi ministrul Sănătății din Noua Zeelandă, dr. Ayesha Verrall. „Aproximativ 4.500 de locuitori mor în fiecare an din cauza tutunului și trebuie să facem progrese accelerate pentru a putea atinge acest obiectiv (SmokeFree 2025)”.

Propunerile sunt susținute de mai multe organizații de sănătate publică. „Această propunere depășește motivația oamenilor de a renunța”, a declarat Lucy Elwood, director executiv al Societății pentru Cancer. Numărul vânzătorilor de tutun a fost de patru ori mai mare în comunitățile cu venituri mici, unde rata fumatului a fost cea mai mare.

„Aceste inechități evidente sunt motivul pentru care trebuie să protejăm generațiile viitoare de riscurile tutunului”, a spus Elwood, potrivit TheGuardian. „Tutunul este cel mai dăunător produs de consum din istorie și trebuie eliminat treptat”, a adăugat ea.

Planul este „dispariția finală a produselor din tutun din această țară”, a spus Shane Kawenata Bradbrook, avocat.

„De prea multă vreme industria tutunului îi face pe oamenii noștri dependenți de acest obicei. Le ia banii și apoi în îngroapă”.

Planurile autorităților s-au confruntat, de asemenea, și cu critici pentru posibile consecințe neintenționate, inclusiv perspectiva falimentului pentru micii proprietari și posibilitatea unei piețe negre extinse pentru tutun. Guvernul a recunoscut că acesta este un risc de care se teme: „Dovezile indică faptul că cantitatea de produse din tutun introduse în contrabandă în Noua Zeelandă a crescut substanțial în ultimii ani și grupurile infracționale organizate sunt implicate în contrabandă la scară largă”, a spus acesta.

Măsura a ridicat tot felul de întrebări legate de modul în care guvernul înțelege să intervină în viața oamenilor: „Există un principiu filosofic despre adulții care pot lua decizii pentru ei înșiși, în mod rațional”, a scris jurnalistul Alex Braae într-o analiză.

Fumatul reprezintă unul din patru decese cauzate de cancer în Noua Zeelandă, iar aproximativ jumătate de milion de neozeelandezi fumează zilnic.