Măsuri antiteroriste: Belgia va anula pașapoartele persoanelor suspectate că ar fi combatanți islamiști

Guvernul belgian a propus vineri o lege prin care vor fi anulate pașapoartele și cărțile de identitate ale persoanelor despre care autoritățile bănuiesc că intenționează să meargă în Orientul Mijlociu pentru a lupta alături de organizații militante islamiste, relatează Reuters.

12 iun. 2015, 16:07
Măsuri antiteroriste: Belgia va anula pașapoartele persoanelor suspectate că ar fi combatanți islamiști

Măsura, care trebuie aprobată de Parlament, este un răspuns la poziția Belgiei de sursă a multor combatanți străini care luptă în Siria și Irak. Se estimează că aproximativ 300 de bărbați tineri ar fi părăsit țara, cu o populație de 11 milioane de locuitori, în ultimii ani pentru a lupta alături de organizații precum Statul Islamic.

‘Noua lege ne permite să calificăm drept infracțiune părăsirea teritoriului belgian cu intenția de a participa la acțiuni teroriste’, a declarat ministrul justiției Koen Geens.

Autoritățile ar putea anula cărțile de identitate sau refuza să emită pașapoarte pentru persoanele suspectate că doresc să plece în Siria sau Irak pentru a lupta, a adăugat el.

Citeşte şi Din 1 aprilie, paşapoartele vor fi expediate de Poşta Română. Vezi tariful pentru acest serviciu

Prevederi similare există și în alte țări europene, precum Marea Britanie și Danemarca.

Belgienii pot călători cu cărțile de identitate în toate țările UE și în alte state, precum Turcia, o națiune de tranzit pentru mulți dintre cei care se îndreaptă către Siria și Irak.

Guvernul a extins de asemenea lista cazurilor în care un judecător poate aproba monitorizarea convorbirilor telefonice, precum recrutarea sau convingerea altora să comită acte de terorism.