Măsuri de ultima oră în Parlament pentru reducerea risipei de energie electrică

Senatul a adoptat un memorandum pentru creșterea eficienței energetice în Palatul Parlamentului. 

20 sept. 2022, 09:47
Măsuri de ultima oră în Parlament pentru reducerea risipei de energie electrică

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a precizat că este nevoie ca autoritățile publice să ia măsuri în ceea ce privește reducerea risipei de energie electrică.

„Sunt spații de încălzit, multe ferestre, terase, echipamente. A trebuit să luăm în Biroul Permanent măsuri pentru eficientizarea energetică și pentru reducerea risipei care generează facturi foarte mari. Consumăm ca un mic orășel aici, în Parlamentul României.”, a afirmat Alina Gorghiu, la Parlament.

Citeşte şi: Marius Manole, şocat de factura la Enel. Ce sumă a primit: „Eu cred că plătesc pentru Casa Poporului”

Mai mult, vicepreședinta PNL a precizat că în ultimii ani au fost luate o serie de măsuri în Parlament în ceea ce privește energia electrică. Mai exact au fost înlocuite becurile vechi cu unele de tip LED și au înlocuit instalațiile de aer condiționat, aparatele frigorifice și televizoarele.

Casa Poporului are o factură lunară la curentul electric de un milion de lei. Principala problemă este că recepția clădirii nu a fost făcută niciodată, iar din această cauză nu se pot face proiecte de investiții pe bani europeni pentru eficientizarea rețelei de energie electrică.

În timp ce politicienii le cer românilor să reducă consumul la energie, parlamentul a primit în luna februarie, o factură de 1 milion de lei pentru consumul a 1 milion kw/h.  Aceste cifre sunt echivalentul consumului unui oraș mai mic sau a 20 mii de apartamente.

Casa Poporului are nu mai puțin de 120.000 de becuri care luminează cele 18 etaje ale clădirii și 31 de lifturi. La acestea se adaugă, bineînțeles, și aparatura tehnică – laptopuri, calculatoare și alte echipamente din cele 1.100 de camere care încarcă semnificativ factura la curent.

Se pare că, cel mai mult consumă instalațiile industriale din subsolul clădirii. Sistemul de încălzire este unic în Europa și are o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră. Tot la subsol sunt și pompele de apă care alimentează întreaga clădire și asigură udatul grădinilor.

Cu toate acestea, parlamentul susține că încearcă să implementeze măsuri pentru a reduce consumul. În 2005 s-au modernizat sursele de iluminat, în 2007 instalațiile de climatizare, iar anul acesta se face studiu de fezabilitate pentru a avea o centrală de cogenerare.

Deși a fost inaugurată oficial în 1997, recepția clădirii nu s-a făcut nici până în prezent. Iar asta ne împiedică să accesăm fonduri europene pentru orice fel de renovare. Astfel, toate aceste modernizări și îmbunătățiri pentru economisirea energiei se vor face din bani publici.

În acest moment, singura soluție de a micșora facturile la curent este ca politicienii să facă economie. Iluminatul exterior a fost deja redus cu 50%, iar luminile pe fațadă stau aprinse doar două ore.