Măsuri de urmat dacă ai sciatică

Resimți din ce în ce mai des dureri de spate, care se răspândesc și în alte zone ale corpului? Nu le trece cu vederea! Pot fi cauzate de sciatică, o afecțiune a coloanei vertebrale.

RomaniaTV.net
22 iul. 2016, 10:12
Măsuri de urmat dacă ai sciatică

„Sciatica este termenul medical folosit pentru a descrie durerea lombară care iradiază către fese, partea posterioară a coapsei, gambei, piciorului și care urmărește traseul nervului sciatic. De obicei, este unilaterală și apare din cauza iritației nervului, în caz de herniere a unui disc, stenoză de canal lombar, prezența unui osteofit, iar mai rar, a unei tumori și a diabetului zaharat”, explică medicul neurolog Ana Maria Ghițoiu.

Cea mai frecventă cauză a durerilor sciatice este hernia de disc. Ele pot fi declanșate și de: tumori care se află de-a lungul măduvei spinării sau a nervului sciatic, infecții, leziuni (fracturi).

Poate produce dureri insuportabile

Afecțiunea poate varia de la forme cu dureri suportabile, până la severe, când scade forța musculară în membrul afectat și apar tulburări sfincteriene (retenție de urină și materii fecale, incontinență prin prea plin). Uneori, disconfortul poate fi resimțit ca un curent electric care merge pe partea posterioară a piciorului sau ca senzație de amorțeală, furnicături ori arsuri, scriu cei de la click!sanatate.ro.

Durerile pot fi agravate de: tuse, strănut, statul mult pe scaun sau picior peste picior, îndoirea trunchiului, mersul mult pe jos. Unele persoane se pot confrunta cu disconfort în anumite părți ale piciorului și în altă parte cu senzația de amorțeală sau furnicături.

Citeşte şi  Patru exerciţii care elimină instant durerile de spate

Ce opțiuni de tratament există

1. Medicamente

Chiar dacă durerea se poate dovedi uneori a fi foarte puternică, cele mai multe cazuri de sciatică se rezolvă în 2-3 săptămâni. Pe termen scurt, durerile pot fi ameliorate cu analgezice. De ajutor sunt și antiinflamatoarele nesteriodiene, cum sunt aspirina, ibuprofen și naproxen. În cazuri severe, medicul poate prescrie injectarea de steroizi.

2. Ce poți face acasă

Există mai multe măsuri pe care le poți lua acasă pentru a scăpa de dureri. Aplică pe zona afectată fie o sticlă cu apă caldă, fie o pungă cu gheață. Las-o să acționeze 20 de minute, după care repetă procedeul la 2 ore. Totodată, anumite întinderi ușoare, efectuate la recomandarea unui fizioterapeut, pot reduce inflamația și disconfortul resimțit.

Pe lângă aceste terapii, este foarte importantă „modificarea stilului de viață (pierdere în greutate, alimentație sănătoasă, scăderea timpului de stat pe scaun). Totodată, nu se recomandă imobilizarea la pat în cazul durerii, deoarece aceasta poate produce atrofia musculaturii lombare”, explică medicul neurolog Ana Maria Ghițoiu.

Citeşte şi  Stai mult pe scaun la serviciu? Trucul banal ca să scapi de durerile de spate

3. Pentru durerile sciatice persistente, se pot încerca, la recomandarea medicului:

· Acupunctura. Cei care apelează la această metodă de tratament vor resimți de la primele ședințe o ameliorare a durerilor lombare și a contracțiilor musculare. Totodată, în urma acestei metode de tratament se regenerează țesuturile afectate de boală.

· Gimnastica medicală (kinetoterapia). Pentru ca terapia să aibă efectul scontat, este important ca masajul să fie făcut de o persoană specializată, care să știe exact ce zone trebuie masate.

· Hidroterapia. Datorită propietăților fizice și chimice ale apelor minerale, mușchii și tendoanele relaxează, situație care combate durerea de sciatică.

· Reflexoterapia. Metoda presupune apăsarea de un specialist a unor puncte specifice din zona lombară.

Sfatul specialistului

În cazul în care simptomele sciaticii persistă timp îndelungat și nu cedează la tratament conservator sau apar scădere importantă a forței musculare în membru și tulburări sfincteriene, trebuie să vă prezentați la medicul specialist (neurolog). Acesta, în funcție de examenul clinic și de investigațiile paraclinice (RMN coloană lombo-sacrată, radiografie etc.), va decide conduita terapeutică.