Măsurile de izolare impuse din cauza noului coronavirus sunt neconstituţionale. Decizia Curţii Constituţionale din Austria

Măsurile de izolare menită să prevină răspândirea noului coronavirus în Austria au fost instituite în baza unei ordonanţe neconstituţionale. Decizia a fost pronunţată miercuri de judecătorii Curţii Constituţionale din Viena, ceea ce a declanşat noi critici pe motiv că Guvernul a ignorat statul de drept în răspunsul la pandemie.

RomaniaTV.net
22 iul. 2020, 13:03
Măsurile de izolare impuse din cauza noului coronavirus sunt neconstituţionale. Decizia Curţii Constituţionale din Austria

Opoziţia din Austria a cerut ca Guvernul să le dea banii înapoi celor care au fost sancţionaţi pentru încălcarea măsurilor, relatează agenţia Dpa, citată de Agerpres.

Judecătorii constituţionali s-au pronunţat asupra unei plângeri depuse de un cetăţean împotriva unei ordonanţe a Ministerului Sănătăţii, care a interzis prezenţa persoanelor în spaţiile publice dacă nu erau singure sau exclusiv cu membri ai familiilor lor.

Curtea Constituţională din Austria a constatat că ministrul Sănătăţii, Rudolf Anschober, şi-a depăşit atribuţiile legale, având în vedere că ordonanţa sa se baza pe o lege prin care puteau fi instituite interdicţii în anumite locuri, însă nu îi acorda autoritatea de a decide o izolare generală.

De asemenea, judecătorii constituţionali s-au pronunţat împotriva deciziei Guvernului de a deschide mai întâi magazinele de bricolaj şi de grădinărit, odată cu începerea ridicării izolării impuse de pandemie la jumătatea lunii aprilie, iar alte tipuri de magazine mari au trebuit să rămână închise.

„Curtea Constituţională nu a găsit un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal”, a precizat instanţa într-un comunicat.

Cele două politici au fost anulate la sfârşitul lunii aprilie în timp ce numărul infecţiilor a scăzut.

Cancelarul conservator Sebastian Kurz a respins anterior criticile împotriva măsurilor impuse de COVID-19, spunând că „despică firul în patru din punct de vedere legal”.

„Curtea Constituţională confirmă atitudinea neglijentă a guvernului faţă de statul de drept”, a precizat Partidul Social Democrat, de opoziţie, într-un comunicat, în timp ce formaţiunea liberală Neos a acuzat că „acest guvern a acţionat în mod deliberat împotriva legii luni întregi”.

Ministrul afacerilor constituţionale Karoline Edtstadler a spus că guvernul trebuie încă să evalueze hotărârea. Ea nu a precizat dacă amenzile vor fi rambursate.

Zeci de români îi cer Avocatului Poporului să conteste la CCR Legea carantinării şi izolării