Măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu se vor resimți în prețuri. Dragoş Anastasiu: ”Dacă îşi imaginează cineva că taxa de 1-2% pentru benzinării sau telefonie nu se duce în preţuri, îşi greşeşte meseria”

Măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu, precum impozitul pe cifra de afaceri, se vor resimţi imediat în preţuri, acestea având un efect similar majorării de TVA, susţine omul de afaceri Dragoş Anastasiu, citat de Agerpres.

29 sept. 2023, 12:56
Măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu se vor resimți în prețuri. Dragoş Anastasiu: ”Dacă îşi imaginează cineva că taxa de 1-2% pentru benzinării sau telefonie nu se duce în preţuri, îşi greşeşte meseria”

Românii să se aștepte la majorări de prețuri după intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale pregătite de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, avertizează Dragoș Anastasiu.

„Dacă îşi imaginează cineva că sunt taxaţi, nu ştiu, dau un exemplu, benzinăriile sau telefonia, cu 1- 2% şi aceia nu se duc azi în preţuri, ceea ce înseamnă de fapt că s-a mărit TVA, deci, dacă cineva îşi imaginează că din banii aceia posibil a fi duşi prin nu ştiu ce ţări, ascunşi la duşmani acasă, din aceia se va plăti 1-2%, îşi greşeşte meseria. Măsurile fiscale se vor resimţi la voi toţi în buzunar, la noi toţi în buzunar, mâine”, a spus Dragoş Anastasiu, la a XI-a ediţie a forumului de afaceri europene din România – Eurosfat.

Citește și: Salarii majorate în noiembrie. Ce bugetari primesc leafă majorată înainte de Sărbători

Omul de afaceri Dragoș Anastasiu a afirmat că măsurile fiscale au fost luate pornind de la ideea că dacă nu facem ceva nu mai primim 75 de miliarde de euro, dar crede că România va lua bani europeni în măsura în care ţara este capabilă să absoarbă banii europeni.

De asemenea, el a vorbit de lipsa de echitate, menţionând că aceasta vine din trei zone: comparaţia sector bugetar – mediul de afaceri, acesta din urmă având de suferit în pandemie; inechitatea dintre diferite zone ale mediului privat, unii fiind avantajaţi comparativ cu alţii; evaziunea fiscală – cea mai mare inechitate faţă de firme care funcţionează corect.

Citește și: O nouă rectificare bugetară în acest an, după Legea privind noile măsuri fiscale. Ce instituții vor primi bani în plus

Dragoş Anastasiu a dat drept exemplu turismul, sector în care activează. El a precizat că are o investiţie în Delta Dunării, în Sfântul Gheorghe, şi a asubliniat că firma sa este controlată de autorităţi, în timp ce altele nu sunt verificate pentru că nu au licenţă de funcţionare.