O nouă rectificare bugetară în acest an, după Legea privind noile măsuri fiscale. Ce instituții vor primi bani în plus

Guvernul are în plan o rectificare bugetară după ce intră în vigoare Legea cu noile măsuri fiscale, a transmis ministrul Finanţelor, pentru Profit.ro.

28 sept. 2023, 08:30
O nouă rectificare bugetară în acest an, după Legea privind noile măsuri fiscale. Ce instituții vor primi bani în plus
Ce se întâmplă cu ratele românilor după suprataxarea băncilor. Marcel Boloş a făcut anunţul zilei

Guvernul pregătește o primă rectificare bugetară în această toamnă. Pentru a putea aloca fonduri instituţiilor care au nevoie foarte mare de bani, inclusiv pentru proiecte cu fonduri UE sau cheltuieli din domeniul sănătăţii, Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă care prevede posibilitatea de a prelua la Fondul de rezervă al Guvernului sumele reprezentând 10% din creditele de angajament şi creditele bugetare, pe care ordonatorii de credite sunt obligaţi, conform legii, să le păstreze, scrie Profit.ro.

Citește și: Profesorul Mircea Coşea nu vede cu ochi buni noul pachet fiscal: „Guvernul vrea doar să ia bani cu japca, de unde se poate, fără niciun fel de grijă pentru viitor”

Guvernul va lua la fondul de rezervă bani de la ordonatorii de credite în funcţie de necesităţi. Soluţia propusă acum de Ministerul Finanţelor rezolvă probleme majore ale unor instituţii de stat, prin preluarea sumelor respective la Fondul de rezervă, de unde pot fi ulterior alocate.

Citește și: DOCUMENT. Câte ore trebuie să lucrezi pe lună pentru un salariu minim de 3.300 de lei

Rectificarea bugetară care ar trebui să urmeze odată cu intrarea în vigoare a legii ar trebui să aducă şi majorarea deficitului bugetar de la ţinta de 4,4%, pe care a fost construit bugetul pe 2023. În urma discuţiilor cu Comisia Europeană ar exista spaţiu fiscal pentru o majorare a deficitului în zona de 5,5%-5,7% din PIB, reprezentând o reducere de cel puţin jumătate de punct procentual faţă de deficitul de 6,2% de anul trecut (ESA).