Salarii majorate în noiembrie. Ce bugetari primesc leafă majorată înainte de Sărbători

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că cel mai probabil rectificarea bugetară s-ar putea face în luna noiembrie.

28 sept. 2023, 15:43
Salarii majorate în noiembrie. Ce bugetari primesc leafă majorată înainte de Sărbători
Salarii de top pentru şefii de la Poliţia Locală Bucureşti. Un român de rând ar munci trei-patru luni pentru banii aştia!

Salarii majorate în MAI. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat, joi, că o majorare a salariilor poliţiştilor, prin actualizarea grilei de salarizare după Legea 153, urmează să se producă la rectificarea bugetară din acest an. El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când vor primi poliţiştii majorările salariale promise din vara acestui an, respectiv actualizarea grilei de salarizare după Legea 153.

„Evident, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi la nivelul Executivului situaţia este cunoscută şi ce vă pot spune în clipa aceasta este că Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Ministerul de Finanţe faţă de această întârziere de plată şi prima şansă de corectare probabilă a acestei întârzieri este la rectificarea bugetară de anul acesta”, a afirmat Constantin.

Salariul minim, majorare doar pe hârtie. Cât vor lua românii de fapt în plus la leafă, creșterea ajunge tot la stat. Ciolacu: Pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară salariile vor rămâne la fel
Întrebat dacă până la finalul anului poliţiştii ar trebui să aibă parte de majorări salariale, el a răspuns: „E scenariul care să ia în calcul în clipa asta”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că cel mai probabil rectificarea bugetară s-ar putea face în luna noiembrie.

Ministerul Muncii: Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, faţă de 1.898 lei, cât era până acum / Peste 1,8 milioane de salariaţi vor beneficia de această măsură

Ministerul Muncii a precizat, joi, că majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, faţă de 1.898 lei, cât era până acum. ”Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, faţă de 3.000 lei în prezent”, a transmis, joi, Ministerul Muncii, după şedinţa de Guvern.

Potrivit ofifcialilor instituţiei, ”măsura adoptată urmăreşte reducerea numărului angajaţilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială şi va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre scumpiri și taxe! ”Avem un sistem bugetar ceaușist! Nu vreau să se blocheze toate fondurile europene. O să menținem TVA-ul cu o singură cifră prin toate măsurile”

”Această majorare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, faţă de 1.898 lei, cât era până acum. Tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore/lună”, a mai transmis Ministerul Muncii.

Potrivit datelor transmise de sursa citată, de majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariaţi. ”Măsura adoptată nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale”, a mai transmis Ministerul Muncii.

Cu ce salarii te angajezi în poliție, jandarmerie și la pompieri, în 2023

Polițiștii.

 Salariile polițiștilor s-au mărit la începutul anului, aceștia primind câteva sute de lei în plus în funcție de grade.

În prezent, salariile polițiștilor sunt:

  • Ofțerii cu funcții de comandă au salarii între 6.255 și 11.270 lei
  • Ofițerii care nu au funcții de comandă au salarii între 4.115 și 7.663
  • Subofițerii cu funcții de comandă au un salariu de 3.809 lei
  • Ofițerii de poliție cu funcții de comandă au salarii între 5.187 și 24.668 lei
  • Ofițerii de poliție care nu au funcții de comandă au salarii între 2.383 și 10.277 lei
  • Agenții de poliție nu au funcții de comandă și au salarii între 1.520 și 4.564 lei

Pe lângă funcțiile menționate mai sus, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se desfășoară activități de secretariat, administrative și de protocol, încadrate în funcția de personal contractual.

  • Personalul contractual cu funcții de comandă are un salariu între 5.644 și 12.776 lei
  • Personalul contractual care nu are funcții de comandă are un salariu între 1.431 și 7.708 lei

În continuare, avem funcționarii publici, care desfășoară activități în ministere, agenții, autorități, etc, se arată într-un articol stiridecluj.ro.

  • Funcționarii publici cu funcții de comandă au salarii între 6.025 și 12.127 lei
  • Funcționarii publici care nu funcții de comandă au salarii între 2.119 și 12.850 lei.

Ce salarii iau jandarmii.

În cazul ofițerilor, salariile sunt diferite și în funcție de gradul de responsabilitate sau risc pe care îl are un jandarm. Mai exact, contează dacă este ofițer cu funcție de comandă sau fără funcție. Cele mai mari salarii sunt în București.

 

Ce salariu are un jandarm în București

  • personalul contractual care nu are funcții de comandă are salarii nete de până la 2.679 lei;
  • ofițerii cu funcții de comandă au salarii nete de până la 10.417 lei, iar ofițerii care nu au funcții de comandă au salarii între 2.220 și 7.324 lei;
  • maiștrii militari care nu au funcții de comandă și au salarii între 2.315 și 3.517 lei;
  • subofițerii care nu au funcții de comandă au salarii de până la 6.748 lei.

Salariile pompierilor în 2023. Pentru ce bani își riscă viața cei ce se luptă cu flăcările

Un pompier are un salariu mic la început, dar acesta creşte în funcţie de avansarea în grad şi de experienţa acumulată. Astfel, există posibilitatea ca pompierii mai în vârstă, care ajung într-un grad înalt, pot câştiga şi câteva mii de euro pe lună, salariu brut.

Un pompier subofiţer poate ajunge să câştige în jur de 3.600 de lei salariu net, sumă la care se adaugă anumite sporuri. Mai mult, trebuie precizat că există informaţii conform cărora salariul acestuia ar putea fi majorat în mod constant, la anumite intervale de timp.

Pe de altă parte trebuie precizat că pompierul subofiţer are cam cea mai dificilă meserie, pentru că ei sting incendii, intervin alături de echipaje SMURD pentru descarcerare sau ajută în caz de inundaţii şi alunecări de teren.

Salariul de pornire al unui şofer pe autospeciala de pompieri este de aproximativ 5.700 de lei. Salariul brut. Iar acesta poate să crească în funcţie de experienţa acumulată în domeniu.

Însă pompierii cu funcții mari au și salarii pe măsură. Acum sunt și acestea secretizate dar, de exemplu, în 2019, PRECUP IRINEL-ALEXANDRU, actualul șef al ISU București, pe atunci prim-adjunct al acestei structuri avea un venit anual de 120.000 de lei doar din funcția de la inspectorat, fără a mai pune la calcul banii obținuți ca profesor la Academia de Poliție, la Universitatea București și Universitatea Bioterra.