Măsurile luate de ţările europene pentru a opri creşterea numărului de infectări cu Covid. Cât de dure sunt restricţiile din România

În majoritatea ţărilor din UE numărul noilor infectări cu coronavirus este în creştere, iar măsurile luate de guverne sunt diferite, unele state pregătindu-se deja de relaxare în următoarele luni.
George Russo
05 apr. 2021, 20:30
Măsurile luate de ţările europene pentru a opri creşterea numărului de infectări cu Covid. Cât de dure sunt restricţiile din România

Măsurile autorităţilor de la Bucureşti au dus la ample proteste în ultimele săptămâni, românii considerându-le prea aspre şi pe unele fără logică, dar aruncând o privire de ansamblu asupra restricţiilor din alte ţări ne pot oferi o idee mai bună referitor la cât de greu le este restului europenilor.

Germania: S-a renunţat la „liniştea de Paşte”

Angela Merkel îşi doreşte măsuri mai dure pentru combaterea coronavirusului, dar premierii celor 16 landuri federale nu au acceptat până acum un nou lockdown.

La ultimele consultări s-a decis prelungirea actualelor restricţii până pe 18 aprilie. Aşa numita „linişte de Paşte” a fost anulată din motive orgnizatorice şi politice.

Per total, nu au voie să se întâlnească mai mult de 5 persoane din două gospodării. „Frâna de urgenţă” a fost gândită pentru înăsprirea retricţiilor acolo unde valoarea incidenţei depăşeşte pragul de 100 de infectări la 100.000 de locuitori în decurs de şapte zile.

În mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale şi în spaţiile închise este obligatorie purtarea măştii de protecţie, scrie Detsche Welle.

Franţa: În al treilea lockdown

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat, la finalul lunii martie, al treilea lockdown. Regulile valabile deja în anumite regiuni au fost extinse pe întreg teritoriul ţării pentru patru săptămâni.

Concret, în Franţa cele mai multe magazine rămân închise şi de la ora 19 este interzisă circulaţia fără un motiv întemeiat. În plus, vacanţa de Paşte a fost prelungită cu o săptămână.

Belgia: Frizeriile sunt din nou închise

Cei care vor să meargă la cumpărături în Belgia au nevoie de o programare, dacă nu este vorba despre produse de strictă necesitate. Şcolile şi universităţile rămân închise timp de trei săptămâni. Frizeriile, studiourile de tatuaje şi saloanele de cosmetică rămân deocamdată închise.

Relaxarea restricţiilor este programată după data de 19 aprilie. Până atunci, rămân în vigoare interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii şi regimul strict de acces în ţară, în vigoare deja din luna ianuarie.

Spania: Măşti obligatorii la plajă

În Spania, localnicii şi turiştii sunt obligaţi să poarte măştile şi în aer liber. Regimul călătoriilor este diferenţiat.

În timp ce, în anumite regiuni, mobilitatea cetăţenilor este redusă, turişti din UE se pot bronza în voie pe plajele din Mallorca.

Portugalia: Paşi spre redeschidere

În Portugalia rămâne în vigoare starea de urgenţă până pe 15 aprilie. După ce în iarnă nivelul infectărilor a crescut rapid, autorităţile au decis un lockdown dur. Dat fiind că, între timp, infectările cu SARS-CoV-2 au scăzut puternic, guvernul de la Lisabona a decis relaxarea treptată a măsurilor restrictive.

În aprilie este programată redeschiderea muzeelor, urmată apoi de reluarea activităţii în cinematografe, teatre şi toate magazinele, dacă nivelul infectării permite aceste relaxări.

Grecia: Mobilitate doar cu un motiv întemeiat

Restricţiile rămân în vigoare până cel puţin pe 5 aprilie. Grecii au voie să circule între orele 5 şi 21, doar cu un motiv întemeiat, precum o vizită la medic, mişcare în aer liber, deplasarea spre locul de muncă sau plimbarea cu propriul câine.

Toţi cei care sosesc în Grecia sunt obligaţi să se testeze şi să intre în carantină.

Bulgaria: Prânzul în aer liber

Deşi volumul infectărilor continuă să fie ridicat, guvernul de la Sofia a decis relaxarea măsurilor începând cu 1 aprilie. Oamenii au dreptul să mănânce pe terasele restaurantelor.

Şi teatrele îşi pot relua activitatea, dar cu mult mai puţini spectatori.

Tot în această lună este programată redeschiderea şcolilor şi a grădiniţelor.

Cehia: Doar două persoane se pot întâlni

În urmă cu câteva săptămâni, Cehia era ţara cu cea mai mare incidenţă în decurs de 7 zile. Prin urmare, acolo fusese declanşat cel mai ridicat nivel de alarmă. În toată ţara nu au voie să se întâlnească mai mult de două persoane din gospodării diferite.

Ca în multe alte locuri din Europa, restaurantele, cinematografele, muzeele şi magazinele neesenţiale rămân închise. Pe lângă interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, este restricţionată şi părăsirea oraşului de reşedinţă.

Credincioşii au dreptul să meargă la biserică, deşi numărul participanţilor la nunţi sau înmormântări este limitat la 15 persoane.

Măsurile din România, asemănătoare cu ale altor state în care numărul de infectaţi este în creştere

Ungaria: Ţara este închisă majorităţii turiştilor

Şi Ungaria este grav afectată de actuala criză. De ceva vreme, doar cetăţenii unguri a acces în ţară. Germanii, de exemplu, nu au nicio şansă să călătorească în Ungaria.

Pe lângă interdicţia de circulaţia după ora 20, mai toate sectoarele neesenţiale sunt închise. Căsătoriile sunt permise doar cu participarea celor mai apropiate rude iar la înmormântări nu au dreptul să se adune mai mult de 50 de persoane.

Suedia: Relaxări relative

Ţara scandinavă a ales încă de la începutul pandemiei un curs mai degrabă liberal cu multe prevederi dar puţine restricţii.

De la începutul lunii ianuarie, guvernul intervine mai dur, pe baza unei legi referitoare la pandemie, dar comparativ cu alte state europene, măsurile sunt totuşi blânde.

La restaurante nu pot lua loc la masă mai mult de patru persoane, în timp ce întâlnirile sunt limitate la 6 până la 8 persoane. Magazinele şi locurile de cazare pentru turişti funcţionează normal.

Olanda: Incidenţă extremă

După ce valoarea incidenţei a explodat practic în Olanda, şi Germania a inclus ţara pe lista regiunilor cu incidenţă extremă, graniţele vor fi controlate, iar persoanele care sosesc din Olanda trebuie să prezinte un test negativ şi să respecte măsurile de carantină în Germania.

Măsurile retstrictive şi interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii rămân în vigoare pe cel puţin până pe 20 aprilie.

România: Recorduri negative

Rata infectărilor continuă să crească în România iar spitalele sunt la limită. Deşi guvernul a decis înăsprirea măsurilor, inclusiv reducerea programelor de funcţionare a magazinelor, tot mai mulţi protestatari încearcă să submineze măsurile anunţate pentru a combate pandemia.

Recent, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, atrăgea atenţia asupra îmbolnăvirii copiilor cu forme grave de SARS-CoV-2, mulţi fiind deja internaţi la terapie intensivă, unii dintre ei având nevoie de intubare.

Citeşte şi: Veste proastă pentru românii care călătoresc în Italia. Măsura carantinării a fost prelungită până pe 30 aprilie

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici