Matei Strugurel, primul român condamnat pentru că a încălcat regulile pandemiei. AUR îi cere lui Iohannis graţierea: „Un amărât fost condamnat pe nedrept”

Matei Strugurel este primul român condamnat la închisoare pentru că a încălcat regulile pandemiei. Liderii AUR îi solicită preşedintelul Klaus Iohannis să-l graţieze. De asemenea, AUR cere Consiliului Superior al Magistraturii să se autosesizeze în acest caz.

02 aug. 2021, 09:36
Matei Strugurel, primul român condamnat pentru că a încălcat regulile pandemiei. AUR îi cere lui Iohannis graţierea: „Un amărât fost condamnat pe nedrept”

Matei Strugurel, primul român condamnat pentru că a încălcat regulile pandemiei. Liderii Alianţei pentru Unirea Românilor spun că bărbatul care a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a încălcat regulile pentru combaterea pandemiei ar fi bolnav psihic şi îi cer preşedintelui să-l graţieze.

Matei Strugurel, primul român condamnat pentru că a încălcat regulile pandemiei. AUR îi cere lui Iohannis graţierea

„Un cetăţean român cu handicap psihic a fost condamnat la un an de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în condiţiile în care testele COVID i-au ieşit negative. AUR cere Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze din oficiu cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care Curtea de Apel Ploieşti a instrumentat şi soluţionat cauza penală avându-l drept subiect pe cetăţeanul român Matei Strugurel, afectat de un handicap psihic. De asemenea, AUR solicită preşedintelui Klaus Iohannis să acorde neîntârziat graţierea individuală a lui Matei Strugurel„, au transmis liderii AUR într-un comunicat de presă.

George Simion precizează că bărbatul ar fi fugit din spital de teamă să nu se infecteze cu COVID-19.

„Matei Strugurel, cetăţean român cu handicap psihic, care, până la vârsta de 21 de ani, a fost în grija statului, a fugit din spital înainte ca medicii să afle rezultatul testului COVID. Testul era negativ. Sărmanul om declarase că i-a fost frică să nu ia COVID din spital, el fiind şi bolnav de TBC. Procurorii i-au deschis dosar penal, iar ce a urmat depăşeşte puterea noastră de înţelegere. Este rolul CSM, prin Inspecţia Judiciară, să verifice ce s-a întâmplat în acest caz halucinant”, a precizat George Simion în comunicatul transmis presei.

Claudiu Târziu atrage atenţia asupra faptului că „un amărât a fost condamnat pe nedrept la un an de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, revoltând opinia publică din România”.

Citeşte şi EXCLUSIV | George Simion (AUR): „Trebuie să oprească vaccinarea pentru copii. Medicii sunt înspăimântați”

„Mai mulţi jurişti susţin că în acest caz au fost săvârşite erori de la un capăt la altul al cercetării şi procesului. Atât circumstanţele personale, cât şi lipsa consecinţelor reale ale faptei impuneau renunţarea la urmărirea penală a acestui biet om. Atragem atenţia că este nevoie de o reformă reală a sistemului judiciar, care să facă dreptate pentru România şi pentru români”, a subliniat senatorul AUR.

Reamintim că Strugurel Matei, un bărbat de 36 de ani, din Grebănu, judeţul Buzău, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare după ce în luna aprilie 2020 a fugit  dintr-un container aflat în curtea spitalului Gârlași. Bărbatul era suspect de coronavirus și n-a mai avut răbdare să sosească rezultatele testului.

Pedeapsa cu închisoarea este prima de acest fel din țară, asta după ce mai mulți inculpați ce au comis aceeași faptă au fost condamnați, dar pedeapsa le-a fost suspendată.