Maternitatea din Alba Iulia, dotată cu aparatură medicală performantă. Prematuritatea, una dintre principalele cauze ale mortalităţii

Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană, o statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulți prematuri supraviețuiesc. 
Roxana Gagiu
26 feb. 2018, 11:58
Maternitatea din Alba Iulia, dotată cu aparatură medicală performantă. Prematuritatea, una dintre principalele cauze ale mortalităţii

În România, contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe.

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon).

În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

„Prematurii sunt cei mai curajoşi luptători pe care i-am văzut. Dar ei nu pot să ne ceară ajutorul. Cu implicare din partea fiecăruia, niciun prematur nu va pierde lupta pentru viaţă, pentru că nu a existat un incubator pentru el”, a declarat Amalia Năstase, Ambasador al campaniei.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia funcţionează singura maternitate de nivel 2 din regiune, motiv pentru care Salvaţi Copiii, alături de Libris.ro, a dotat azi secţia de neonatologie cu aparatură medicală performantă absolut necesară actului medical, în valoare totală de 21.000 de euro.

Maternitatea va putea să asigure o intervenţie medicală imediată şi adecvată în cazurile de prematuritate, având la dispoziţie o masă radianta în valoare de 7.500 euro, un analizor de gaze sangvine, a cărui valoare se ridica la 6.500 de euro și un incubator terapie intensivă în valoare de 7.000 euro.

„Pentru Maternitatea Alba Iulia aceste echipamente sunt extrem de utile atât pentru îngrijirea prematurilor cât şi pentru nou-născuţii la termen cu diverse patologii. Pe termen mediu şi lung însă, e nevoie de eforturi conjugate temeinice, pentru că toţi copiii au dreptul la viaţă, adică la un act medical fără echivoc. Salvaţi Copiii va continua proiectul de reducere a mortalităţii infantile, în care îi avem parteneri chiar pe medici”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În maternitatea Alba Iulia se nasc anual în jur de 1.200 de copii, dintre care 130 prematuri.

În 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din: București, Brașov, Reșița, Caransebeș, Târgu-Neamț, Bicaz, Roman, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Rădăuți, Buftea, Buzău, Iași, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoșani, Caracal, Sibiu, Deva, Călărași, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Craiova, Timișoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgoviște, Alba-Iulia.

În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare de 3.120.000 euro.

Libris.ro s-a alăturat programului în decembrie 2014, metoda pusă la dispoziția utilizatorilor fiind una foarte simplă. La fiecare comandă plasată pe Libris.ro, acestora li se oferă opțiunea de a dona pentru Salvați Copiii. 230.000 de clienți au donat până acum, iar suma medie a unei donații este de 3,8 de lei.
Până acum, sumele donate, în valoare totală de peste 200.000 de euro, au fost folosite pentru echiparea Spitalului de Copii Sfânta Maria Iași, Spitalului de Obstetrică Ginecologie „Ioan Sbârcea” Brașov, Spitalului Județean de Urgență pentru Copii Brașov, Maternității Filantropia și Maternității Polizu din București și Maternității „Dominic Stanca” Cluj-Napoca.

„Implicarea Libris.ro într-un astfel de parteneriat este un act normal într-o societate civilizată. Este firesc să ne asumăm, fiecare dintre noi, la nivel individual, și fiecare companie, la nivel micro și macro social, proiecte de responsabilitate socială. Stă și în puterea noastră să modelăm lumea în care trăim, să facem bine, să dăruim speranță. Peste 230.000 de clienți Libris au rezonat cu acest proiect. Lor le mulțumim astăzi pentru că am ajuns la Alba-Iulia, la a șaptea dotare împreună cu Salvați Copiii și pentru că am atins pragul de 200.000 de euro donați cu sprijinul librăriei online Libris.ro” , a declarat Loredana Tudor, Director Marketing Libris.ro.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Inna, în vizorul poliţiştilor. Cum a încălcat legea în Cehia, i-au luat imediat microfonul
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
A venit poliția la concertul lui Vali Vijelie: Era beat, mi-a spus: oprește-te
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici