Matteo Politi, italianul care a profesat ilegal ca medic în România, arestat preventiv 30 de zile

Italianul Matteo Politi, acuzat că a operat în mai multe clinici private fără avea studii de specialitate şi drept de liberă practică în România, va sta în arest preventiv pentru 30 de zile.

RomaniaTV.net
07 feb. 2019, 12:49
Matteo Politi, italianul care a profesat ilegal ca medic în România, arestat preventiv 30 de zile

UPDATE: Judecătorii de la Judecătoria sectorului 1 au decis joi seară ca Politi să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de înşelăciune şi de exercitarea fără drept a unei profesii.

Cu puţin înainte de ora 18, Matteo Politi, cetăţeanul italian care a operat în mai multe clinici private din România fără drept, a fost scos cu cătuşe la mâini, din sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală a lui Matteo Politi pentru două infracţiuni de înşelăciune. Procurorii îl acuză pe Matteo Politi că a exercitat fără drept profesia de medic în România şi că a încasat bani pe nedrept de la pacienţi. 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un cetăţean italian pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă simplu, unei infracţiuni de înşelăciune în formă continuată şi a unei infracţiuni de exercitare fără drept a unei profesii sau acivităţi. În curprinsul ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale s-a reţinut că perioada iulie – decembrie 2018 cetăţeanul italian a exercitat activităţi specifice de medic plastician în cadrul a două policlinici din Municipiul Bucureşti fără a avea drept de practică pe teritoriul ţării şi fără a avea documente care să ateste specializarea sa. Totodată, în aceeaşi perioadă, cetăţeanul italian a indus în eroare mai multe persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic chirurg plastician, folosind un nume fals şi efectuând acte medicale asupra acestora, obţinând un folos matrimonial injust care a constat în contravaloarea achitată pentru actele medicale„, a declarat procurorul Cătălin Radu Bogdan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. 

Matteo Politi, italianul cu opt clase acuzat că a practicat medicina în mai multe clinici private din România cu acte false, a fost prins când încerca să fugă din țară prin Vama Curtici. Poliția de Frontieră l-a reținut miercuri dimineaţă într-un tren cu destinaţia Budapesta. Miercuri seară, pe numele său a fost emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore sub acuzaţia de înşelăciune, urmând să fie dus în faţa instanţei, cu propunere de arestare.

Comisarul Ionuţ Dana a precizat că, în 20 noiembrie 2018, s-a primit o plângere pentru înşelăciune de la doi medici în legătură cu o sumă pe care i-o plătiseră italianului pentru un spaţiu comercial pe care urmau să îl închirieze, însă spaţiul nu îi aparţinea lui Politi. Atunci au început cercetările, au fost audiate mai multe persoane, a rezultat că italianul a folosit şi o altă identitate.

”Tot începând din noiembrie am demarat verificarea privind autenticitatea unor documente, am făcut şi alte audieri. Am primit mai multe seturi de documente – unele în română, altele urmează să fie traduse. Am purtat corespondenţă inclusiv cu ataşatul de interne italian la Bucureşti şi am primit o serie de documente. Pot să vă confirm că a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare şi nu figurează în Tabloul medicilor din Italia”, a mai spus reprezentantul Poliţiei.

El a precizat că se desfăşoară cercetări pentru a vedea dacă Politi a exercitat o profesie fără a avea dreptul. El a spus că, până în acest moment, la Poliţie nu au fost depuse alte plângeri în afara celei de înşelăciune. Colegiul Medicilor şi DSPMB s-au adresat parchetului. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost deschis un dosar penal in rem. Potrivit reprezentanţilor parchetului, ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi.