MDRT a redistribuit fonduri de 172,8 milioane euro în cadrul POR

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a realocat fonduri de 172,85 milioane euro, care vizau initial reabilitarea si reconversia siturilor industriale poluate, catre alte domenii din Programul Operational Regional (POR), dupa ce a obtinut acceptul CE pentru aceasta operatiune.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 20:11
MDRT a redistribuit fonduri de 172,8 milioane euro în cadrul POR

MDRT, care gestioneaza POR, a constatat anul trecut o cerere relativ redusa de finantare pentru reabilitarea si reconversia siturilor industriale poluate (domeniul major de interventie 4.2).

Pentru a preveni eventualitatea ca fondurile alocate domeniul major de interventie 4.2 sa ramâna neutilizate, MDRT a propus Comisiei Europene (CE) realocarea partiala a acestora catre domenii ale POR cu un ritm mai alert de depunere a solicitarilor de finantare si care, totodata, genereaza locuri de munca si contribuie la îmbunatatirea conditiilor economice în cele opt regiuni de dezvoltare.

„Imediat dupa obtinerea acordului CE, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a pus în aplicare decizia de realocare. Fondurile redistribuite vor finanta proiecte care vizeaza îmbunatatirea accesului populatiei la infrastructura de sanatate si a calitatii serviciilor de sanatate, precum si la impulsionarea mediului de afaceri în regiuni”, se arata într-un comunicat al ministerului.

Din cele 200,09 milioane de euro alocate initial din Fondul European de Dezvoltare Europeana pentru reabilitarea si reconversia siturilor industriale poluate, suma de 172,85 milioane de euro a fost redistribuita catre alte domenii majore de interventie.

Astfel, realocarea a vizat reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate (26,65 milioane de euro), dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala (13,31 milioane euro), sprijinirea dezvoltarii microîntreprinderilor (28,47 milioane de euro), restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe (39,8 milioane de euro) si proiecte de dezvoltare si modernizare a infrastructurii de turism (64,58 milioane de euro).

Pâna la 10 februarie prin POR au fost semnate 2.627 contracte, în valoare totala de 4,98 miliarde euro, din care 3,14 miliarde euro FEDR (reprezentând 84,38% din alocarea FEDR a POR), tinta de contractare pentru anul 2012 fiind de 100%, se precizeaza în comunicat.

Platile catre beneficiari au atins valoarea de 1,09 miliarde euro. Comisia Europeana a rambursat sume FEDR în valoare de 437,24 milioane euro (reprezentând 11,73% din alocarea FEDR a POR), tinta de absorbtie propusa pentru 2012 ridicându-se la valoarea de 788,34 milioane de euro, astfel încât suma totala rambursata de CE la sfârsitul anului 2012 va fi de 1,22 miliarde euro (32,9% din alocarea FEDR a POR), potrivit sursei citate.