Medic fals într-un spital de stat din România. Şi-a falsificat o diplomă şi profesează de 10 ani

Scandalul medicilor impostori ajunge şi în spitalele publice. Libertatea.ro a prezentat cazul unei femei în vârstă de 30 de ani care şi-a falsificat o diplomă de medic şi lucrează de mai bine de 10 ani la Secţia de Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Ilfov. 

RomaniaTV.net
12 feb. 2019, 07:56
Medic fals într-un spital de stat din România. Şi-a falsificat o diplomă şi profesează de 10 ani

UPDATE: Secţia 9 de Poliţie a demarat cercetări cu privire la exercitarea fără drept a unei profesii în cazul Danielei Bîrsan, doctoriţa care a prezentat un document fals conform căruia este confirmată ca medic rezident.

Potrivit Biroului de presă al DGPMB, poliţiştii s-au sesizat din oficiu în acest caz.

Poliţia Capitalei face de asemenea precizări că cercetările demarate pe 29 septembrie 2016 fac referire la o reclamaţie a unui medic privind furtul halatului personal, în care se afla şi parafa medicală.

„Pe data de 29.09.2016, un medic din cadrul acestui spital a reclamat Secţiei 9 Poliţie furtul halatului medical personal din incinta unităţii spitaliceşti, precizând ca în buzunarul halatului se afla parafa medicală. Au fost audiate mai multe persoane, atât femei, cât şi bărbaţi, iar cercetările sunt continuate de subunitatea de poliţie sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”, arată marţi Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi că este fals documentul prezentat de Raluca Daniela Bîrsan referitor la faptul că este confirmată ca medic rezident, în momentul în care a încheiat contractul de voluntariat cu Spitalul Judeţean Ilfov.

Potrivit demnitarului, ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean Ilfov a fost „cu complicitatea celor din spital, care probabil ştiau mai multe amănunte”.

Ministrul a spus că nicio instituţie publică nu poate să facă un contract de voluntariat cu o persoană fizică.

Spre deosebire de italianul Matteo Politi, dr. Raluca Daniela Bîrsan nu are nici parafă de la DSP şi nici aviz de la Colegiul Medicilor, scrie libertatea.ro care prezintă chiar și filmări cu ea în sala de operaţie. 

„În cursul dimineții de astăzi s-au făcut verificări în baza de date a Colegiului Medicilor din România și nu figurează în baza noastră de date. Și dacă ar fi fost voluntar, trebuia să aibă o înregistrare la Colegiul Medicilor și trebuia cu acea înregistrare să meargă la spital pentru a face un contract de voluntariat. E o formă legală în care unul își declară dorința de a deveni voluntar. Spitalul, sectia spune aș avea nevoie de el aici și atunci faci un document cu conducerea spitalului în care pune diploma, certificatul profesional de calificare și înregistrarea de la Colegiul Medicilor cu plata asigurării de malpraxis”, a declarat Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, pentru digi24. 

La acuzațiile jurnaliștilor, femeia a răspuns că „nu am profesat, nu am făcut decât să observ, ca voluntar”.

În actele spitalului, Raluca Daniela Bîrsan  e „voluntară pentru activităţi medicale”. Voluntar neplătit, dar tot doctor, aşa cum apare şi în Condica medicilor din 2018, fotocopie aflată în posesia ziarului Libertatea. Dar statutul de medic voluntar nu înseamnă că acest medic ar fi exceptat de la a avea parafă de la DSP şi aviz de la Colegiul Medicilor. Nimeni nu poate efectua activităţi medicale într-un spital, cu atât mai puţin în sala de operaţii, fără să aibă aviz de la Colegiul Medicilor.

Pe profilul ei de Facebook, Raluca se prezintă ca „absolventă a UMF Carol Davila, şi rezidentă obstetrico-ginecologie din 2013”. La solicitarea redacţiei, Universitatea de Medicină şi Farmacie a căutat-o după CNP pe Raluca Daniela Bîrsan, „doctorul” în vârstă de 30 de ani, în baza de date a absolvenţilor.

„Am făcut verificări la absolvenţi începând din 2006, când pretinsul medic avea 18 ani, şi până în prezent. Omul care are acest CNP nu a absolvit facultatea noastră”, confirmă Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Carol Davila.

În plus, Cîrstoiu spune că „din ceea ce am văzut pe diplomă, documentul pare un fals”. Sunt mai multe elemente, descrise de decan, care îi fac pe cei de la UMF să afirme acest lucru: „Pe această diplomă apare ştampila decanatului. Dar la UMF tot timpul e ştampila rectoratului şi niciodată n-a fost pusă cea a decanatului”. „Scrisul de la calculatorul nostru nu e cu italice, iar cel de pe diploma pretinsă e puţin înclinat”.

„Numele ministerului emitent care figurează pe diplomă, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, nu era acesta nici în 2013 şi nici în alt an în care, conform vârstei, ea putea absolvi UMF”. „Noi avem menţiuni speciale pe diplomă care aici nu apar”.