MEDIC ÎN ROMÂNIA. Au construit un spital pentru copiii bolnavi după ce şi-au pierdut propriul fiu VIDEO

MEDIC ÎN ROMÂNIA. Într-un sistem medical secat de nevoi şi neputinţă, doi medici din Buziaş salvează vieţi şi alină suferinţe. Au trecut prin cea mai mare tragedie a vieţii lor, însă au mers mai departe hrănindu-şi sufletul cu fericirea altora. Dr. Viorel şi Marghit Şerban au construit un centru pentru copiii bolnavi de diabet şi hemofilie după ce în urmă cu 22 de ani şi-au pierdut unicul fiu.
Roxana Gagiu
30 nov. 2013, 21:24
MEDIC ÎN ROMÂNIA. Au construit un spital pentru copiii bolnavi după ce şi-au pierdut propriul fiu VIDEO

Până să vină pe lume Cristian, nu ştiau ce este fericirea şi se gândeau la ea ca la o utopie. Soţii Şerban s-au chinuit 15 ani să aibă un copil şi când într-un sfârşit minunea s-a întâmplat, pe lume a venit un băieţel.

N-avea decât şase luni şi jumătate când a văzut pentru prima dată lumina zilei. Era cât o jucărie, cântarea puţin peste un kilogram, iar degeţelul lui mic arată ca o jumătate de chibrit. Aşa mic cum era, nu l-ar fi schimbat pentru nimic în lume. A urmat o luptă crâncenă pentru viaţă. După o lună şi jumătate, tatăl lui l-a dus acasă „într-un fel de clocitoare pentru bebeluşi prea mici”, cum spune chiar el.

Şi-au vegheat copilul, l-au crescut mare, l-au învăţat de toate, însă timpul a fost prea scurt pentru ei.

Când avea doar 11 ani, copilul a murit înecat. Câtă durere, câtă disperare… Cerul s-a prăbuşit peste ei. Erau la pământ şi ştiau că nu se vor mai ridica vreodată. Au plâns, l-au căutat prin casă, pe scări, în curte, pe strada, l-au strigat… în zadar. Au bătut parcurile şi în fiecare au găsit numai amintiri cu el.

Un an mai tarziu, au descoperit o punte de salvare. Pentru a-şi alina durerea şi pentru că alţi părinţi să nu treacă prin ce treceau ei, cei doi medici s-au gândit să contruiască un centru pentru copiii bolnavi de diabet şi hemofilie.

„Este un subiect pe care îl discut cu mare durere în suflet. În viaţă trecem prin multe momente de încercare şi unele momente pot să fie devastatoare. Probabil că trebuie să fii foarte puternic şi cred ca să beneficiezi de ajutorul puterii divine ca să poţi să treci prin acele momente de încercare… să poţi să-ţi aduni aceste puteri şi să poţi şi să doreşti ca alţi părinţi să nu treacă prin momente cutremurătoare, prin momente atât de grele. Tot ceea ce am făcut ne-a şi ajutat să supravietuim”, dr. Marghit Serban.

Centrul a fost construit între anii 1992-1997 de Viorel Şerban şi Marghit Şerban, profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Este unic în România şi singurul din Europa de Est. Centrul Medical „Cristian Şerban” din Buziaş este o instituţie medicală pentru copii şi tineri, cu vârstă cuprinsă între 0 şi 35 de ani.

Pacienţii nu plătesc nimic

O parte din servicii sunt acoperite de Casa de Asigurări, restul vin din sponsorizări şi donaţii. Aici, copiii bolnavi au parte de evaluarea clinică şi exploratorie riguroasă specifică fiecărei boli, optimizarea terapiei, educaţia pentru boală, recuperarea deficitelor locomotorii şi psiho-senzoriale, asigurarea suportului psiho-social al copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat tip 1 (insulinodependent), cu hemofilie şi cu alte boli, consiliere complexă medicală şi psihologică.

„În fiecare an avem o listă din partea tuturor judeţelor şi ştim câti copii sunt. În luna octombrie trimitem câte o scrisoare fiecărui copil. Avem 5.200 de copii în baza noastră de date şi trimitem 5.200 de  scrisori. Pacienţii se inscriu singuri şi noi ştim de fiecare dată când începe o nouă serie cati pacienti vom avea”, a explicat doctorul Viorel Şerban.

Centrul Medical „Cristian Şerban” este un spital modern cu o capacitate de 50 de locuri (diabet zaharat – 35 de locuri, hemofilie – 10 locuri şi recuperare fizică medicală – 5 locuri ), ce funcţionează în camere cu 2 paturi, tot timpul anului, în serii de câte 12-14 zile. Serviciile medicale sunt complete, de o calitate comparabilă cu cele oferite de clinici universitare de profil din ţară şi clinici din occident.

„Niciodată nu am crezut că noi doi medici simpli, un pediatru şi un diabetolog, am putea să facem ceva mare care să poată să servească pe cei cărora le dedicăm acţiunea”, a mărturist dr. Marghit Şerban.

Într-adevăr, au făcut ceva măreţ. Copii aduşi pe braţe de părinţi merg acum acasă pe picioarele lor. Sunt multumiţi ca alte mame nu trebuie să-şi plânga fiii. Durerea lor nu a trecut nici măcar o clipa. E vie, crudă şi nesfârşită. Au găsit puterea să meargă mai departe, dar niciodată rănile lor nu se vor vindeca.

Au trecut 22 de ani, o veşnicie pentru ei.

  • Sănătatea în România este un pacient cu pulsul în cădere liberă. Cu fiecare medic care pleacă să lucreze afară, pulsul mai scade puţin. Am ajuns în pragul unei crize de personal medical. „Medic în România” este o campanie semnată de ROMÂNIATV.NET, iniţiată şi susţinută de Consiliul Investitorilor Straini. Materialele noastre vor prezenta poveştile unor medici care au ales să rămână în ţară şi să se dedice cu tot sufletul pacienţilor.

Site-ul oficial al campaniei este www.deprofesiemedic.ro.

Citeşte toate articolele din campania Medic în România AICI.

VEZI ŞI ALTE MATERIALE DIN CAMPANIE:
 
MEDIC ÎN ROMÂNIA. Craina, povestea unui doctor care sfidează nevoile unui sistem bolnav VIDEO

MEDIC ÎN ROMÂNIA. Dr. Săndesc, secţia ATI Timişoara: Oamenii ar trebui să se plimbe mai mult printr-un cimitir

Cel mai curat spital din Europa se află la Braşov. Meritul îi revine echipei medicului Andreea Moldovan VIDEO
 
MEDIC ÎN ROMÂNIA. Chirurgul Bogdan Moldovan: „De la bun început am dorit să mă întorc în România
 
MEDIC ÎN ROMÂNIA: Despre har în medicină. Ana Culcer, zâna bună a „copiilor de buzunar” VIDEO
 
MEDIC ÎN ROMÂNI: Într-un sistem cu pulsul în cădere liberă, un medic român se întoarce în România şi demonstrează că se poate
 
MEDIC ÎN ROMÂNIA: Devotament, răbdare şi dragoste de oameni. La 80 de ani, un medic face naveta zeci de km pentru pacienţii lui
 
MEDIC ÎN ROMÂNIA: Medic pe străzile Capitalei, speranţă pentru cei CONDAMNAŢI la suferinţă, singurătate şi boală VIDEO
 
MEDIC ÎN ROMÂNIA: Dr. Constantin Mălin: Să ajut oamenii este bucuria mea VIDEO

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Cătălin Botezatu iubește din nou! „Nu îmi plac femeile îngălate!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
Ajutoare de 1.450 DE LEI în România. Se fac plățile până pe 14 IUNIE
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
2,5 milioane de lei pentru acești români! Cine primește acești bani?
Adevarul
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă radical în weekend. Vești de ultimă oră de la ANM
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Se schimbă vârsta de pensionare din această toamnă: Valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%
Capital.ro
APARTAMENTE GRATIS în România. A venit vestea cea mare chiar acum: Este un sprijin
StirileBZI
Ideea care i-a adus mulți bani lui Ioan, un producător local din Arad: Autoservire pe tarla!
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care au analizat "monstrul marin"
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT ROMÂNIA! Avertisment grav de la Moscova
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'