Medic din Vâlcea, sancţionat cu 10% din salariu după ce un copil de un an a fost transferat în comă la Bucureşti

Medicul din Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean care l-a preluat la internare pe copilul de un an şi o lună transportat, la începutul lunii ianuarie, în moarte cerebrală la un spital din Capitală după ce a fost internat o zi la Râmnicu Vâlcea a fost sancţionat cu reducerea a 10% din salariul de bază timp de trei luni, informează conducerea unităţii sanitare vâlcene citate de Agerpres. 

RomaniaTV.net
04 feb. 2019, 15:19
Medic din Vâlcea, sancţionat cu 10% din salariu după ce un copil de un an a fost transferat în comă la Bucureşti

Într-un comunicat postat pe site-ul Spitalului judeţean din Râmnicu Vâlcea, sancţiunea a fost aplicată în urma finalizării anchetei interne demarată de spital în urmă cu mai bine de trei săptămâni, motivul penalizării fiind nerespectarea de către medicul în cauză a protocolului încheiat la nivelul secţiei.

„În Secţia de pediatrie, pacientul MA a fost preluat de către medicul de gardă , dr. JA – medic primar pediatru, care nu a respectat protocolul încheiat la nivelul secţiei pentru diagnosticul pe care l-a constatat şi l-a înscris în FOCG (Foaie de Observaţie Clinică Generală – n.red.), deşi a afirmat în timpul audierii în faţa comisiei de disciplină că avea cunoştinţă despre acesta”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte celelalte cadre medicale care l-au consultat pe micuţ, comisia de anchetă a spitalului nu a constatat nicio deficienţă.

„Personalul medico-sanitar de la UPU (medic şi asistenţi) a respectat procedura şi protocoalele care se impuneau în cazul de faţă, procedând la acordarea asistenţei medicale de specialitate şi internarea în secţia de profil în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în UPU. (…) D-na dr. CD – medic şef pediatrie, în dimineaţa zilei de 04.01.2019, după terminarea raportului de gardă, începând cu ora 09,00 a respectat atât protocolul încheiat la nivelul secţiei pentru diagnosticul constatat şi înscris în FOCG la internare de către medicul de gardă, cât şi procedura de transfer a pacientului critic, conform OMS nr. 1091/2006”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean au mai menţionat că, în acest moment, cazul copilului este cercetat şi de către Colegiul Medicilor din Râmnicu Vâlcea, dar şi de procurori.

Pe 4 ianuarie, un copil de un an şi o lună a ajuns în moarte cerebrală la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, după ce cu o zi înainte a fost internat la spitalul din Râmnicu Vâlcea, unde a fost tratat pentru laringită, rudele micuţului acuzând cadrele medicale din Vâlcea de malpraxis.