Medic: Rata copiilor născuţi prematur anul trecut în România a fost de 11 la sută

Rata copiilor născuți prematur anul trecut în România a fost de 11%, a declarat, marți, medicul Adrian Crăciun, șeful secției nou-născuți de la Spitalul Cantacuzino.

RomaniaTV.net
15 mart. 2016, 14:50
Medic: Rata copiilor născuţi prematur anul trecut în România a fost de 11 la sută

„Rata copiilor născuți prematur din Spitalul Cantacuzino este, din păcate, de trei ori mai mare decât media țării. Anul trecut a fost de 33% iar rata în România este de 11%. Noi, fiind un centru de terapie intensivă de nivel trei, primim foarte mulți copii și din afară. Au fost anul trecut nu mai puțin de 30 de copii transferați în unitatea noastră. Nu mai vorbim de nouă născuți veniți prin transfer in utero, adică în burtica mamei”, a afirmat medicul la Spitalul Cantacuzino, scrie Agerpres.

El a explicat că orice femeie poate să nască prematur și niciun medic nu poate să garanteze că sarcina poate fi dusă la bun sfârșit.

Medicul a atenționat că aproximativ jumătate dintre femeile care nasc prematur nu au fost niciodată la doctor în timpul sarcinii.

Alte cauze ale nașterilor premature sunt infecțiile intramiotice la mamă, care declanșează ruperea prematură de membrană și, implicit, nașterea prematură, vârsta prea mare sau vârsta mică a mamei.

Potrivit șefului de secție, nașterea prematură poate duce la complicații multiple, precum cele cerebrale, oftalmologice, auditive, tulburări metabolice.

„Teoretic poate să dezvolte orice afectare. Dacă este bine tratat și avem tot ce ne trebuie, putem face din aceștia copii ca toți copiii. Viitoarele mămici trebuie să știe că sarcina trebuie urmărită, pentru că altfel nu știi ce se întâmplă. Femeia trebuie să vină la doctor. Sunt multe mămici care nasc acasă. Nu putem genetic să scădem rata copiilor prematuri, putem să mai scădem factorii de risc”, a evidențiat medicul.

Spitalul Cantacuzino a beneficiat de aparatură medicală din partea Salvați Copiii, președintele executiv al organizației arătând că fără astfel de dotări copiii născuți prematur nu pot supraviețui.

„Au fost donate echipamente și pentru alte 58 de unități din țară. Au fost achiziționate, luate din donațiile persoanelor fizice și companiilor din România. S-au strâns peste 7,3 milioane de lei, cu care am achiziționat aproape 200 de echipamente pe care le-am donat în 34 de județe la cele 58 de unități spitalicești. Acest lucru dorim să îl continuăm, pentru că, din păcate, avem cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Europa, mai mult decât dublu mediei europene. Dotările care există în țară au o vechime destul de mare. Unele echipamente au peste 14 ani sau peste 12 ani. De obicei, după zece ani de la producerea unui astfel de echipament, nu se mai găsesc piese de schimb sau consumabile. Și aceste echipamente, ca oricare altele, trebuie mereu actualizate, cumpărate altele noi, performante, pentru că tehnica a avansat foarte mult și cu ajutorul echipamentelor pe care le cumpărăm astăzi copiii nu numai că supraviețuiesc, dar supraviețuiesc fără alte tare, fără alte vulnerabilități. Fără incubatoare, fără mesele de resuscitare, fără aparatele de aer, de ventilație copiii nu pot supraviețui”, a susținut Alexandrescu.

Citeşte şi Dezvăluiri-şoc despre gemenele băgate în frigider. Ce au descoperit medicii în timpul autopsiei