Medicament împotriva artritei, folosit pentru tratarea cazurilor severe de COVID-19. A primit autorizarea EMA

Medicamentul RoActemra (Tocilizumab), dezvoltat de grupul farmaceutic Roche împotriva artritei, poate fi folosit la pacienţii adulţi diagnosticaţi cu COVID-19. E vorba de cazurile grave infecţie în care bolnavii au nevoie de tratament sistemic cu steroizi şi la cei care necesită suport de oxigen sau ventilare mecanică.

06 dec. 2021, 20:44
Medicament împotriva artritei, folosit pentru tratarea cazurilor severe de COVID-19. A primit autorizarea EMA

Experţii Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au recomandat luni extinderea folosirii RoActemra (Tocilizumab), un medicament împotriva artritei, în cazurile grave de COVID-19.

Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA a evaluat datele medicale dintr-un studiu realizat pe mai mult de 4.000 de adulţi internaţi în spital din cauza COVID-19. Autorii cercetării au ajuns la concluzia că beneficiile aduse de acest medicament sunt mai mari decât riscurile pentru pacienţii din categoriile menţionate.

Aprobarea pentru RoActemra (Tocilizumab) a fost acordată de EMA, în contextul în care Europa a depăşit pragul de 75 de milioane de infectări cu noul coronavirus, iar omenirea se confruntă cu răspândirea noii variante Omicron.

Potrivit Agerpres, autorizarea oficială a medicamentului produs de grupul Roche va trebui să fie acordată de Comisia Europeană, care respectă de obicei recomandările formulate de EMA.

Citşete şi: Al treilea caz de Omicron în România. MS: Tulpina identificată la sportivul din Baia Mare, similară cu cea a primilor doi infectaţi veniţi din Africa

RoActemra, cunoscut şi sub denumirea de Tocilizumab, este un medicament creat împotriva artritei, care a fost autorizat de urgenţă în luna iunie de FDA pentru a fi administrat în Statele Unite pacienţilor cu COVID-19 care au nevoie de oxigen.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a recomandat la rândul ei acest medicament după rezultatele promiţătoare furnizate de un studiu clinic, a colaborat cu grupul Roche pentru ca acest medicament să ajungă cât mai repede în regiuni ale lumii unde nu era folosit până în prezent.

În august, OMS a cerut grupului Roche să asigure o distribuţie echitabilă a medicamentului RoActemra pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 după ce stocurile au scăzut foarte mult în urma creşterii numărului de infectări.

În aceeaşi lună, grupul Roche a raportat o creştere spectaculoasă a cererii pentru acest medicament, după ce comenzile au ajuns să fie cu 400% mai mari decât nivelurile înregistrate înainte de pandemia de COVID-19.

Citeşte şi: 86 de elevi, depistaţi pozitiv cu COVID-19 la testele din salivă de luni