Medicament pentru tratarea coronavirusului, testat în Japonia. Ce efect a avut asupra pacienţilor

Compania japoneză Fujifilm Holdings Corp a anunţat, miercuri, că medicamentul antiviral Avigan, aflat în a treia fază a testelor clinice, a redus perioada de însănătoşire a pacienţilor infectaţi cu forme uşoare de COVID-19. Cercetătorii speră astfel ca noul medicament să primească aprobare din partea autorităţilor nipone, transmite agenţia Reuters.

RomaniaTV.net
23 sept. 2020, 07:28
Medicament pentru tratarea coronavirusului, testat în Japonia. Ce efect a avut asupra pacienţilor

Nu mai puţin de 156 de pacienţi au participat la a treia fază a testelor clinice. Cercetătorii susţin că starea de sănătate a persoanelor tratate cu medicamentul antiviral Avigan s-a îmbunătăţit după aproape 11,9 zile, faţă de 14,7 zile în cazul celor din grupul Placebo.

Rezultatele studiului realizat de compania subsidiară Fujifilm Toyama Chemical sunt semnificative din punct de vedere statistic, a precizat compania niponă, conform Reuters.

În urma anunţului, preţul acţiunilor Fujifilm a crescut cu peste 4 la sută la bursa de la Tokyo, fiind vorba despre cea mai mare valoare înregistrată în ultimele patru luni.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a lăudat potenţialul medicamentului Avigan, spunând că este contribuţia Japoniei în cursa globală pentru a găsi un tratament împotriva noului coronavirus.

Guvernul de la Tokyo a cerut Fujifilm să tripleze stocurile naţinoale de Avigan, medicament care a fost aprobat în 2014 ca tratament de urgenţă împotriva gripei, şi a promis că îl va dona şi altor ţări, la cerere. Lipsa de pacienţi a împiedicat, însă, realizarea de teste clinice.

În iulie, cercetătorii din cadrul universităţii Fujita Health au precizat că nu au fost obţinute rezultate semnificative în urma studiilor privind tratamentul cu Avigan.

Reprezentanţii Fujifilm au precizat că vor realiza în continuare studii clinice în aşa fel încât să obţină avizul pentru folosirea medicamentului Avigan în tratatea coronavirusului, cel mai devreme în luna octombrie.

Săptămâna aceasta, oficialii niponi citaţi de publicaţia Nikkei au precizat că o astfel de aprobare ar urma să fie acordată în decurs de o lună.

În iulie, compania Fujifilm şi-a vândut drepturile globale asupra medicamentului Avigan către laboratoarele Dr Reddy’s din India. Medicamentul este disponibil sub numele generic de favipiravir şi a fost aprobat pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus din India şi Rusia.

China anunţă, după teste clinice, că medicamentul antigripal Favipiravir arată eficacitate în tratarea COVID 19

Avigan acţionează asupra ARN-urilor din viruşi şi le stopează capacitatea de a se înmulţi. La nivel mondial, sunt realizate zeci de teste clinice în cazul acestui medicament, însă există îngrijorări în privinţa problemele întâmpinate la naşteri, în cadrul testelor realizate pe animale.

Ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, anulată din cauza coronavirusului