Medicamentele testate ilegal pe pacienţii bolnavi psihic au fost puse deja în circulaţie

Noi informaţii în scandalul studiilor clinice în care au fost vizate de procurorii Parchetului General peste 31 unităţi medicale din 16 judeţe, inclusiv Institutul "Socola" Iaşi. Potrivit surselor oficiale, de la Institutul de Psihiatrie "So­cola" s-au ridicat copii după contractele de confidenţialitate dintre firmă şi medici, foile de obser­vaţii ale pacienţilor, dar şi fişele cu rezultatele în cazul a şase studii clinice realizate în perioada 2012-2014.
Alina Costache
02 iun. 2016, 06:26
Medicamentele testate ilegal pe pacienţii bolnavi psihic au fost puse deja în circulaţie

Mai mult, surse din cadrul instituţiei au precizat că unele dintre medicamentele testate în studiile clinice desfăşurate la Iaşi în intervalul 2012-2014 au fost puse deja în circulaţie şi sunt disponibile la farmacii.

Mana­gerul institutului, dr. Gabriel Opri­şanu, spune că majoritatea medicilor din cadrul unităţii medicale sunt implicaţi în astfel de studii, iar motivul pentru care institutul a fost inclus în aceste controale ţine doar de asocierea cu cazul medicului psihiatru de la Arad care este acuzat de falsificarea studiilor pentru testarea medicamentelor.

„Vreau să cred că cel puţin la noi nu a fost cazul de înscrisuri false. Eu, nefiind de specialitate medic psihiatru, nu am participat la aceste studii şi nu ştiu exact în ce au constat, iar responsabilitatea este strict a investigatorului care conduce echipa medicală. Fiecare răs­pun­de de ceea ce face. În principiu, studiile clinice sunt un factor de evoluţie, refuz să cred că la noi s-a întâmplat aşa ceva”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu pentru ziaruldeiasi.ro.

CITEŞTE ŞI PERCHEZIŢII la 31 de spitale, inclusiv la Spitalul Militar şi Spitalul Obregia: Pacienţi folosiţi drept cobai

Printre cei care au desfăşurat studii clinice în anii 2012-2014 se numără şi prof. dr. Roxana Chiri­ţă sau dr. Şerban Turliuc, dar şi alţi medici specialişti sau şefi de secţie, fără însă ca numele să le fie asociat, până acum, în această anchetă, cu faptele care stau la baza cercetărilor procurorilor.

Vorbim despre un institut, eu sunt cadru didactic, iar promovarea se face pe bază de cer­ce­tare, este normal ca aproape fiecare medic să fie implicat în aceste studii. Sunt studii ri­gu­roase, inclusiv dacă se întâmplă ca un pacient în timpul studiilor să cadă pe scări, trebuie să ra­portezi. Sunt mii de date trecute acolo, nimeni nu îşi permite să rateze un efect advers şi să plă­tească milioane de euro. Evident că aceste contracte sunt confidenţiale, pentru că dacă eu, ca firmă, am o moleculă nouă pe care am plătit 10 miliarde de euro ca să o testez, cum să o fac publică?„, a precizat dr. Turliuc.

El a mai completat că medicamentele testate în acea perioadă erau deja puse pe piaţă, deoarece fuseseră testate anterior în alte ţări, testarea în acest caz ţinând doar de efectele adverse pe care le prezintă asupra pacienţilor.

Sunt medicamente puse pe piaţă înainte de a fi testate, pentru că tot ce intră în România ca medicament este deja pe piaţă în alte ţări. Nici nu este vorba întotdeauna despre aceleaşi categorii de pacient. În funcţie de complexitatea afecţiunii se stabileşte şi câţi oameni sunt implicaţi, uneori este un număr mai mare, alteori nu. Dacă este un sindrom extrem de rar, nu va fi solicitat un număr de o sută de pacienţi când în ţară nu sunt în total atâţia pacienţi cu acest sindrom„, a completat acesta.

Managerul actual, dr. Gabriel Oprişanu, menţionează că, înainte de 2015, anul în care a intrat în funcţie, nu exista reglementat un tarif minim care să intre în bugetul spitalului şi că valoarea contractului dintre firme şi medicii care făceau studiile clinice era cunoscută doar la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Condiţia pe care am impus-o era să nu fie sub 10%, pentru că anterior se întâmpla să ajungă la spital doar 1% sau 2% din valoarea contractului, fiecare după cât îl lăsa inima. Astfel, anul trecut am avut de exemplu 400.000 de lei în conturi, din care am plătit taxa de acreditare a spitalului sau am făcut o serie de inves­tiţii„, a menţionat dr. Oprişanu.

Unul dintre foştii manageri men­ţionează faptul că valorile erau necunoscute din cauza contractelor de confidenţialitate şi că modul în care se desfăşurau studiile, dar şi valoarea care ajungea la spital, depindeau de fiecare medic în parte.

Uneori nu am vrut semnez pentru că se întâmpla să ajungă în urma unor studii clinice doar sute de euro în bugetul spitalului, ceea ce era foarte puţin. Am încercat să văd care sunt valorile din contract, însă acest lucru nu a fost posibil, fiindcă sumele sunt confiden­ţiale„, a menţionat acesta.

Con­form anchetatorilor, cercetările în acest dosar au început în 2015.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Zodiile pentru care se deschid uși importante după 10 mai. Noroc din plin, reușite, dar și oportunități pentru ele
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Ce este Black Wednesday, fenomenul care ar putea afecta grav economia României? Euro, la un nou record
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Coșmar meteo. Veste de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
BREAKING | Un nou papă la Vatican! Cine va călca pe urmele lui Papa Francisc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania