Medici infectaţi cu coronavirus la Spitalul Judeţean Suceava. Cine este de vină

Numărul medicilor infectaţi cu coronavirus la Spitalul Judeţean Suceava a ajuns la 52. Cadrele medicale o acuză pe Cătălina Zorescu, medic epidemiolog, de acest dezastru. 

23 mart. 2020, 17:06

Medicii o consideră responsabilă de haosul creat pe doctorița Cătălina Zorescu, epidemiologul Spitalului Județean, cea care a colaborat în permanență cu directoarea DSP Suceava, economista Silvia Boliacu.

„Toată lumea este revoltată. Nu ni se comunică nimic. Am primit un mesaj de la conducerea spitalului că este ordin de ministru și tot personalul medical, de la medici, asistente, brancardieri, să se prezinte la spital, la 7.30, cu băgăjel minim. Toată lumea este adunată pe toate secțiile. Ni se transmite că cei care suntem contacți ai unor pacienți pozitivi să mergem la Pneumologie, împreună cu cei care sunt deja confirmați pozitiv. Dacă suntem contacți de ce trebuie să fim internați cu cei infectați? Avem măşti simple, ni s-a dat câte o mască, pentru că în spital aşa a fost. Asistentelor li se dădea câte o cutie de măşti, 30 de măşti pe tură, câte 10-20 de asitente.

Asistentele ţineau câte o mască pe tură, 10-12 ore, indiferent dacă îţi scuipa unul în faţă sau nu-ţi scuipa, masca trebuia păstrată 24 de ore. Măştile se dădeau personal în mână, câte una. Măşti simple, cu trei pliuri. Şi acum tot personalul este cu mască simplă, chirurgicală. Nu sunt respectate circuitele în spital, inclusiv la Boli Infecţioase. În secţia în care este salon de terapie intensivă cu pacienţi suspecţi, alături sunt pacienţi cu forme uşoare, confirmaţi cu coconavirus, care ies din salon, se plimbă”, a precizat un cadru medical de la Spitalul Județean, potrivit monitorulsv.ro. 

(w500)

Din declarațiile medicilor reiese că epidemiologul unității spitalicești sucevene nu a respectat ultimele reglementări legislative în vigoare și nu le-a impus medicilor care au intrat în contact cu cei infectați cu coronavirus să vină la serviciu, chiar dacă se expun unui risc atât de mare dar în același timp contribuie astfel la răspândirea virusului. „Luni veniți în mod normal la serviciu, chiar dacă ați fost în contact direct cu o persoană COVID pozitivă”, a fost îndemnul doctoriței Cătălina Zorescu.

Spitalul s-a închis şi urmează să fie dezinfectat. Vor fi trataţi doar pacienţii cu coronavirus.

Citeşte şi Peste 50 de cadre medicale infectate cu CORONAVIRUS la Spitalul Judeţean Suceava. 25 au fost confirmaţi azi