Medicii ar putea oferi servicii private în spitalele publice

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, spune că noua Lege a Sănătăţii le-ar putea permite medicilor români să ofere servicii private în spitalele publice, lucru practicat deja în multe ţări din Uniunea Europeană.
Romania TV
29 mart. 2012, 09:41
Medicii ar putea oferi servicii private în spitalele publice

Vasile Cepoi a declarat la conferinţei Mediafax talks about Health Reform că până acum două săptămâni au avut loc consultări pentru a identifica principalele aşteptări pe care societatea le are privind noua Lege a Sănătăţii, fiind discutate principalele propuneri, urmând să se stabilească cum vor fi înglobate în viitoarea lege.

Secretarul de stat a precizat că, referitor la asigurările de sănătate, opţiunea a fost de a crea un sisterm competitiv atât pentru pachetul de bază, cât şi pentru cel complementar.

Un astfel de sistem este destul de greu de croit pentru că presupune multe reglementări, dar lucrăm la un astfel de proiect„, a spus Cepoi.

În privinţa reorganizării spitalelor, secretarul de stat a afirmat că toată lumea a fost de acord că ar fi bine ca ele să nu mai fie unităţi bugetare pentru a nu mai fi constrânse de reglementările bugetare.

Vasile Cepoi a precizat că reorganizarea spitalelor în unităţi nebugetare ar aduce o serie de avantaje, explicând că în prezent spitalele sunt constrânse de anumite reguli: cât personal să aibă, care să fie regulile de salarizare, imposibilitatea remunerării suplimentare pentru cei care muncesc mai mult sau care fac performanţă.

El a adăugat că o eventuală modificare ar da libertatea unităţilor medicale de a alege personal, de a face angajări atunci când e nevoie, de a remunera activitatea fiecăruia în funcţie de calitatea şi volumul muncii, dar şi libertatea de a desfăşura o activitate privată în sistemul public şi care să aducă beneficii şi spitalului.

În majoritatea spitalelor, la ora unu – două activitatea se reduce foarte mult. Medicii pleacă în privat pentru că resursele financiare sunt insuficiente. Ce ar fi dacă spitalul ar putea să-i dea posibilitatea să desfăşoare tot în spital aceste activităţi private? O astfel de decizie ar aduce beneficii şi spitalelor. (….) Nu e o inovaţie românească, se întâmplă în multe ţări din Uniunea Europeană. Sperăm să facem acest lucru încă din acest an. Vom face modificări la Legea 95„, a declarat Vasile Cepoi.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a mai precizat că, în cadrul dezbaterilor, cea mai acceptată formă de reoganizare a spitalelor a fost fundaţia, adăugând că se doreşte implementarea acestui lucru încă din acest an, printr-un proiect pilot.

Vrem să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele şi în ce măsură decizia va fi primită cu entuziasm. Pilotul va fi constituit dintr-un număr mai mare de spitale, de diferite categorii, pentru a fi aplicabil tuturor spitalelor. Eşantionul trebuie să ne dea date semnificative şi trebuie să cuprindă toate cele patru regiuni, de la spital municipal la orăşenesc, din fiecare categorie va trebui să avem câte un spital„, a mai spus Vasile Cepoi.

Secretarul de stat a mai vorbit şi despre posibilitatea înfiinţării unei autorităţi naţionale care să evalueze, pe baza unor standarde, tehnologiile medicale pentru a stabili care este raportul serviciu-beneficiu şi pentru a vedea ce servicii ar trebui decontate şi care ar trebui să treacă la sistemul suplimentar de asigurări.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce s-a ales de românul care a câștigat 10 milioane de euro la Loto 6/49. Ce face acum, nici nu zici că e milionar
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum elimini petele de ulei de pe haine fără chimicale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cardinalii de la Vatican au început cea de-a 9-a reuniune pregătitoare conclavului. Semnalele de fum de deasupra Capelei Sixtine sunt gata
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile