Medicii ar putea să lucreze şi în regim privat în spitalele publice

Medicii ar putea sa lucreze in spitalele publice si in regim privat, pentru a obtine venituri suplimentare, se arata intr-o propunere legislativa adoptata recent de Senat. Serviciile se vor presta la cererea pacientilor, in baza unui contract scris.

11 iun. 2015, 08:42
Medicii ar putea să lucreze şi în regim privat în spitalele publice

Prevederile sunt incluse in Propunerea legislativa privind realizarea unor venituri suplimentare de catre unitatile medicale publice, care a trecut marti de votul Senatului (cu unele modificari fata de forma lansata in consultare publica). Pentru a se aplica, documentul mai trebuie sa fie aprobat si de Camera Deputatilor.

In spitalele publice, medicii vor avea voie sa lucreze in regim privat, pentru a obtine venituri suplimentare din prestarea de servicii medicale, investigatii si tratamente, conform proiectului de act normativ, scrie avocatnet.ro.

Lista concreta a serviciilor prestate contra-cost va fi aprobata de catre fiecare unitate medicala si aceasta le va putea include pe cele care indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:

  • nu sunt in pachetul medical de baza;
  • sunt acoperite partial de sistemul de sanatate;
  • sunt solicitate in mod expres de catre pacienti;
  • sunt servicii medicale de confort;
  • furnizarea directa a acestora este solicitata pentru a fi facuta de catre personalul medical desemnat sau solicitat in mod expres de pacienti.

Citeşte şi Accesul la îngrijiri medicale este din ce în ce mai restrâns pentru persoanele sărace din Europa

Serviciile cu plata vor putea fi facute doar daca in acest fel nu va fi afectata activitatea normala a spitalului, mai scrie in proiectul adoptat de senatori. Acestea vor fi prestate de catre personalul medical angajat in spitalul in cauza sau, la cererea pacientului, de catre alti medici desemnati si doar in limita specialitatilor medico-chirurgicale pentru care institutia medicala este autorizata.

Dupa ce vor formula o solicitare scrisa pentru a cere servicii medicale cu plata, pacientii vor trebui sa incheie un contract scris cu spitalul sau, dupa caz, cu personalul medical desemnat. Contractul va putea fi intocmit ulterior acordarii serviciilor medicale doar in situatiile de urgenta.

Exceptand cheltuielile cu amortizarea, service-ul, reparatiile, medicamentele, materialele, dispozitivele medicale folosite si procentul de 5% pentru Fondul de dezvoltare al spitalului, sumele pe care unitatile medicale le vor obtine din serviciile medicale prestate contra-cost vor fi folosite pentru a acorda sporuri salariale pentru personalul angajat.

Conform expunerii de motive a propunerii legislative, noile prevederi ar urma sa creasca nivelul de asistenta, ingrijire si tratament din spitalele publice si veniturile medicilor angajati in aceste institutii de sanatate. Initiatorii arata ca, in prezent, sistemul sanitar autohton este subfinantat, ceea ce afecteaza calitatea serviciilor medicale si veniturile medicilor. Acest aspect a dus, in acelasi timp, la o migratie masiva in strainatate a medicilor (peste 12.000 intre 2008 si 2012).

Citeşte şi Oficial: Proiectul privind veniturile suplimentare ale medicilor nu este o măsură împotriva sistemului privat