Medicii de la Spitalul Judeţean din Ploieşti reclamă neregulile din spital: „Situaţia poate deveni dramatică”

Medicii din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti (SJU) au reclamat, printr-o scrisoare deschisă adresată directorului general al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova condiţiile improprii în care sunt nevoiţi să acorde asistenţă medicală.

RomaniaTV.net
31 aug. 2020, 15:28
Medicii de la Spitalul Judeţean din Ploieşti reclamă neregulile din spital: „Situaţia poate deveni dramatică”

În scrisoarea adresată conducerii DSP, medicii de la cel mai mare spital din Prahova reclamă faptul că izolatoarele din UPU, unde staţionează suspecţii de COVID-19, funcţionează în spaţii „improprii”, cu mobilier deteriorat, iar instalaţiile de oxigen sunt necorespunzătoare cerinţelor, cu circuite nefuncţionale. O altă problemă gravă scoate în evidenţă criza de personal, atât de medici specialişti, cât şi de personal mediu. Pe 17 locuri destinate celor care aşteaptă testul care depistează noul coronavirus sunt aduşi zilnic peste 50 de persoane. S-a ajuns în situaţia în care stabilirea diagnosticului să dureze şi 42 de ore, timp în care bolnavii reclamă că nu primesc tratamentul de care au nevoie.

Citeşte şi: Accident GRAV în Brăila! Un MORT şi opt RANIŢI după ce mai mulţi tineri s-au urcat în remorca unei maşini FOTO

Medicii care lucrează la urgenţe spun că, deşi la SJU sunt aduşi într-o primă fază bolnavii de COVID-19 confirmaţi, la UPU nu lucrează medici infecţionişti, aşa cum ar fi normal, iar situaţia are toate şansele să devină „dramatică”. Nu doar lipsa de personal reprezintă o problemă la SJU Ploieşti, ci şi aparatura de specialitate care a devenit insuficientă pentru valul de pacienţi din ultimele luni, scrie adevarul.ro. 

„Există un aparat de radiologie fix, un aparat CT, un ecograf funcţional la un judeţ de peste 780.000 de locuitori. Acest lucru duce la întârzieri inimaginabile. Pacienţii şi aparţinătorii nu înţeleg cum de trebuie să aştepte în UPU 24 – 48 de ore până la finalizarea unui diagnostic”, se arată în document.

Citeşte şi: Focar de coronavirus într-un centru privat de îngrijiri a vârstnicilor. 59 de persoane au fost confirmate cu COVID

Medicii urgentişti de la SJU Ploieşti cer Direcţiei de Sănătate Publică Prahova să extindă capacitatea izolatoarelor inclusiv în spitalele suport COVID-19 din judeţ. În plus, aceştia cer ca activitatea din laboratoarele medicale unde sunt prelucrate testele pentru depistarea SARS-CoV-2 să aibă un flux continuu, astfel încât să se poată stabili un diagnostic în cel ami scurt timp, nu în două sau chiar trei zile de la prelevarea probelor.

În cazul în care un pacient este confirmat pozitiv COVID-19, acesta trebuie să mai aştepte chiar şi încă 72 de ore în izolator până la eliberarea unui pat destinat tratării persoanelor infectate cu noul coronavirus.