Medicii refuză salarii de 15.000 lei /lună. Managerul a plusat la 16.000 lei și pune anunț de angajare în pomi şi pe stâlpi

Spitalele din privincie duc lipsă de personal. Pentru a găsi oameni, reprezentanții unui spital din România au recurs la o metodă inedită. Au pus anunțuri pe stâlpi, în zonele altor unități medicale. Sunt afișe inclusiv în București.

22 feb. 2024, 16:39
Medicii refuză salarii de 15.000 lei /lună. Managerul a plusat la 16.000 lei și pune anunț de angajare în pomi şi pe stâlpi

​Salarii mari degeaba, spitalele din România nu pot concura cu mirajul miilor de euro de afară. Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște a ajuns să caute medici printr-o metodă mai puțin obișnuită: pe stâlpii din București au fost lipite câteva anunțuri în care scrie: „Căutăm medici specialiști UPU-SMURD / SJU Târgoviște.” La numărul de telefon din anunț răspunde directorul de îngrijiri medicale al spitalului, Florin Gheorghe, care spune că, deși s-au mai organizat concursuri în trecut, niciun doritor nu s-a prezentat. Spitalul are un deficit de 8 medici la Unitatea de Primiri Urgențe.

La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște urmează să fie scoase la concurs 40 de posturi de medici.  Însă în speranța că vor veni oameni să dea concurs, reprezentanții spitalului au decis să lărgească aria de recrutare.

Căutăm medici specialiști UPU-SMURD/ SJU Târgoviște. Relații la telefon 0724 032 838 SJU Târgoviște”, scrie pe anunțul de pe anunțul lipit pe un stâlp lângă o unitate medicală din Capitală.

 

Ministrul Sănătății anunță controale la medicii de familie: „Există persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale”

La numărul de telefon răspunde directorul de îngrijiri al spitalului din Târgoviște, conform jurnalistei Carla Tănasie cea care a postat o fotografie cu anunțul pe pagina ei de Facebook.

Salarii majorate în Sănătate în 2023

Imediat, utilizatorii platformei respective au confirmat că au văzut astfel de mesaje prin București. ”La ce nivel am ajuns! Fără cuvinte…. Pot confirma că este unul fix în poarta Spitalului Militar Central. Am crezut că nu văd bine”, a comentat un internaut.

”Se zbat și ei. Sigur au publicat pe platforme de recrutare. Resursa umană e mai rara decât aurul de la Roșia montană. Cei buni au plecat..”, a comentat altcineva.

 

Ce salarii au medicii de la SJU Târgoviște

Conform documentelor financiare consultate de Newsweek, sunt salarii nu sunt chiar atât de mici.

  • Un medic șef ia 170.000 lei de la spital la care se adaugă contract prestari servicii PFI 170,000 lei.
  • Un alt medic șef ia 187.000 de lei la care se adaugă 42.000 pentru prestări servicii medicale.
  • Un medic specialist ia 282.000 de lei.

Acestea sunt salarii anuale, conform declarațiilor de avere. Fostul manager al instituție avea salariu de 16.900 de lei brut pe lună.

Salariații din sănătate au făcut greve în ultima perioadă și cer creşterea salariilor de bază cu cel puţin 25% pentru anul 2024.

Reamintim că salariile medicilor și ale personalului din spitale s-a triplat în 2017, după adoptarea legii salarizării. Astfel, un medic ajunge la un salariu de minim 15.000 de lei brut. S-a făcut acest efort tocmai pentru ca medicii să nu plece din România, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Concediu de odihnă de 38 de zile şi 1000 de lei în plus la weekendul lucrat! Cine sunt bugetarii fericiţi de la 1 august

 

Concediu de 38 de zile pentru medici, dar şi bani mai mulţi pentru gărzi

„Astfel, începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:

  • 500 lei în plus la salarii pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
    1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
    500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
    500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
    între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.

Actul normativ adoptat mai prevede instituirea unei limite clare a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare în funcție de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar “Sănătate”.

Președintele Colegiului Medicilor: România nu are deficit de medici, dar 50% sunt concentrați în București și în 5 județe 

România nu are neapărat un deficit de medici – exceptând medicii de familie, unde ar mai fi nevoie de aproximativ 1.400 de medici – însă cea mai mare problemă o reprezintă faptul că, dintre cei 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, peste 50% sunt concentrați în București – aproximativ 17.000 de medici – în Cluj, Dolj, Timișoara, Târgu Mureș și Iași, declara, în august 2022, președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu. Restul – 36 de județe – își împart aproximativ jumătate dintre medicii României – 27.000 de medici.

Președintele Colegiului Medicilor face o afirmație-surpriză: în ansamblu, România nu are de fapt deficit de medici: „Practic, noi, în ansamblu, nu avem un deficit de medici. Poate că ar mai fi nevoie de câteva mii. Dar faptul că ei sunt concentrați doar în cateva județe, acest dezechilibru, repartiția medicilor este marea problemă. Nu avem un deficit foarte mare de medici, poate doar la nivelul medicilor de familie – de 1.400 și ceva. Dar în rest, nu avem un deficit foarte mare. Noi putem să îl compensăm cumva, dar acest dezechilibru este dramatic”, afirmă Daniel Coriu.

Indiferent de salarii, majoritatea medicilor aleg să lucreze doar în marile centre și evită restul țării din cauza lipsei de condiții pentru practicarea în siguranță a actului medical, subliniază președintele Colegiului Medicilor. De ce? „Pentru că medicul va dori un loc de muncă atractiv. Dorește să aibă la îndemână echipamente performante, dorește să practice așa cum a învățat în rezidențiat. Dacă nu reușește să rămână la București sau la Craiova sau într-un centru mare, probabil va emigra. Vorbim despre două Românii aici. În a doua parte a României, a doua Românie, nu există, din nefericire, condițiile practicării unui act medical în siguranță. Este foarte important, pentru că medicul este blamat, pentru că medicul este asimilat sistemului medical.”