Medicii şi spitalele private din România – în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat – pe ultimul loc

Medicii și spitalele private din România se află în topul încrederii pacienților în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovație în medicină.
Romania TV
30 mai 2016, 14:06
Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc

Studiul arată că 66% din repondenți manifestă destul de multă și foarte multă încredere în medicii din România, în timp ce, atunci când este vorba despre spitalele private, procentul este de 65%. Pe ultimul loc se plasează spitalele de stat, cu nivel de încredere de 35%, în urma companiilor farmaceutice din România, a Colegiului Medicilor, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Ministerului Sănătății.

Potrivit Agerpres, analiza relevă că principala problemă cu care se confruntă sistemul medical din România este, în opinia a 20,7% dintre cei intervievați, corupția și mita. Alți 19% consideră că sistemul de sănătate se confruntă în primul rând cu lipsa echipamentelor necesare și cu o tehnologie veche, în timp ce 12,8% văd salariile mici ale personalului medical ca fiind cea mai mare problemă.

Intitulat „Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea cancerului”, sondajul arată că majoritatea românilor percep cancerul drept o boală vindecabilă. Astfel, 74% dintre subiecți sunt în mare măsură de acord și total de acord cu acest lucru. Mai mult, 84% dintre cei intervievați apreciază că există cancere care se pot preveni, iar 86% spun că anumite tipuri de cancer pot fi detectate în faze incipiente.

Pe de altă parte, pentru 26,6% dintre repondenți principala teamă legată de cancer este că nu există tratament pentru această boală și nu poate fi vindecată.

75% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului cred că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă în România.

Studiul a avut drept obiective evaluarea încrederii pacienților în instituțiile medicale din România, precum și evaluarea percepției și atitudinii populației cu privire la cancer și tratamentele existente.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.010 persoane, în perioada 1 — 20 aprilie și are o marjă de eroare de aproximativ 3%.

Președintele Centrului de Inovație în Medicină, Marius Geantă, a afirmat, în conferința de prezentare a studiului, că cercetarea sociologică relevă, în premieră, relația dintre români și cancer.

„Pacienții cu cancer din România nu sunt parte dintr-un registru, nu avem un registru pentru a identifica fiecare pacient cu diagnosticul lui, cu istoricul lui, dar putem să ne dăm seama care este magnitudinea problemei și, după cum am văzut, în cifre absolute avem aproximativ 840.000 de oameni din România care la un moment dat au primit diagnosticul de cancer și aproximativ 3,4 milioane care au o experiență indirectă cu cancerul având un membru din familia apropiată care a primit acest diagnostic”, a afirmat Geantă.

El a explicat că există noi tratamente pentru cancer care prelungesc viața bolnavului sau duc chiar la vindecare, dând ca exemplu imunoterapia sau tratamentele personalizate.

„Potrivit studiului, este o teamă crescută pe care o mare parte dintre români o au față de cancer, față de boală, față de diagnostic și tot ceea ce presupune viața cu cancerul. Pentru 45% dintre români, diagnosticul de cancer presupune, în opinia lor, iminența decesului în câteva luni”, a adăugat Marius Geantă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria apasă pedala și declanșează un război cu România. Transilvania e prioritatea sa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce