Medicii sunt în alertă! Riscurile la care sunt supușii copiii ce consumă energizante. „Te agită, glicemia până în pod, creşte tensiunea, frecvenţa cardiacă”

Medicii sunt în alertă, după ce în rândul copiilor a fost înregistrată o creștere a consumului de energizante. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, trage un semnal de alarmă asupra efectelor pe care le pot avea energizantele în corpul copiilor şi al tinerilor, mai ales dacă acestea sunt consumate în exces.

16 sept. 2023, 20:02
Medicii sunt în alertă! Riscurile la care sunt supușii copiii ce consumă energizante. „Te agită, glicemia până în pod, creşte tensiunea, frecvenţa cardiacă”
Medicii sunt în alertă! Riscurile la care sunt supușii copiii ce consumă energizante.

Riscurile la care sunt supușii copiii ce consumă energizante! Medicul a subliniat că tinerii şi copiii nu au nevoie de astfel de băuturi, despre care spune că sunt bombe calorice cu multă energie în volum foarte mic, cu eliberare rapidă.

Citește și Incident halucinant într-o policlinică din Satu Mare! Un tânăr paralizat a fost lăsat de medici să zacă pe podea

Riscurile la care sunt supușii copiii ce consumă energizante

Medicul a ținut să precizeze că agitația, creşterea bruscă a glicemiei, creşterea tensiunii, sunt doar câteva dintre efecte consumului de energizante.

„Hai să ne gândim un piculeţ! Mai ţineţi minte că era pe vremuri o tâmpenie de reclamă: ”Părinţi, daţi copiilor dulciuri!” Hai să le stricăm dinţii, hai să-i îngrăşăm, hai să-i agităm şi aşa mai departe.

Ce sunt aceste energizante? Cafeină şi glucoză. Păi copilul e şi aşa agitat, îi mai trebuie să se mai agite? Păi, o să spuneţi: ”Are nevoie, că se duce la şcoală să înveţe mult”. Foarte bine, nimeni nu-l împiedică să înveţe, cafeina nu face decât să stoarcă ultimele rezerve de energie din celulă. În condiţiile în care, ca să înveţi foarte bine, nu trebuie decât să faci din când în când pauză şi să alternezi stresul psihic al învăţatului cu stresul fizic al alergatului. Te opreşti din învăţat, faci câteva genuflexiuni, câteva mişcări sau poţi să alergi de trei ori în jurul blocului, ai încărcat bateriile şi te apuci din nou de învăţat, nu ai nevoie de aşa ceva. Sunt păcătoase, sunt păguboase, sunt rele”, a declarat medicul Doru Negru.

Mai mult, Doru Negru a afirmat că în aceste momente energizantele, alături de tutun, droguri şi alcool, o modă în rândul tinerilor.

„Dacă nu ai energizantul la tine, nu eşti bun, e aceeaşi poveste şi cu drogurile, şi cu alcoolul, şi cu ţigările. Nu este nevoie, tinerii nu au nevoie, nu avem nevoie de aşa ceva.

Sunt bombe calorice care au multă energie în volum foarte mic, cu eliberare rapidă. Te agită, îţi creşte glicemia până în pod, tot ce nu arzi se depune dar până apucă să se depună ai o agitaţie de nu se poate. Chiar nu merită, nu avem nevoie. Creşte tensiunea, creşte frecvenţa cardiacă, nu merită, vedeţi, este povestea aceea, toţi avem maşină, dacă la maşina diesel pe care o avem ai să pui combustibil de avion, o să bubuie, nu avem nevoie de aşa ceva.

Noi suntem făcuţi să mâncăm alimente de calitate proastă, cu o calitate relativ mică de principii alimentare într-un volum relativ mare, pe care organismul nostru, încet, încet în timp, să le absoarbă în cantitate relativ mică în timp relativ lung. În momentul în care ai să vii cu o cantitate mare de hidraţi de carbon dintr-o dată, creşte glicemia până în pod, creşte tensiunea până în pod şi aşa mai departe”, a mai spus medicul.

De asemenea, specialistul atrage atenția că posibilitatea apariției diabetului este mai mare în cazul celor care beau energizante.

„Un copil este agitat şi fără, un copil aleargă şi fără, nu are nevoie de aşa ceva. Evident, copilul vrea dulciuri, pentru că dulciurile înseamnă energie multă într-un volum mic cu eliberare rapidă, dar el nu are nevoie de aşa ceva pentru că el şi aşa aleargă deci nu-i trebuie.

E aceeaşi prostie. De ce nu dăm copiilor ţigări, alcool, droguri, de ce nu le dăm dulciuri? Pentru că nu este nevoie. Probabilitatea de a face un diabet în timp este mai mare decât la cei care nu beau energizante. Probabilitatea de a te îngrăşa este mai mare pentru că nu ai să poţi întotdeauna consuma toată energia pe care o conţin aceste energizante, că de aia le şi spune aşa. Când eşti foarte obosit şi la pământ, poţi să bei unul care îşi asigură necesarul de energie ca să-ţi revii, să faci un efort în continuare pentru o bucăţică scurtă de vreme. Dar e o bucăţică scurtă de vreme, da? Nu e de plăcere, nu de drag, nu de alte minuni, nu este nevoie!

Noi suntem făcuţi să consumăm alimente cu cantitate mică de hidraţi de carbon sau cu hidraţi de carbon care se eliberează foarte lent, ori astea au direct glucoză, cantitate mare, care dintr-o dată vine în organism. Da, îţi asigură o cantitate mare de energie pentru o perioadă de timp, ca să poţi alerga, dar pentru o perioadă scurtă de timp, asta este când nu ai încotro, din când în când, ceea ce nu e cazul la copii”, a conchis Doru Negru.

Citește și Băuturile energizante pot fi letale. Tudor Ciuhodaru avertizează: „Conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului”