Medicii sunt uimiţi de complicaţiile noului coronavirus! „Degetul COVID” este cel mai neobişnuit simptom

Nu este neobișnuit ca erupțiile să fie un simptom al unui virus, cum ar fi petele care indică varicela. Dar cercetătorii au spus că au fost surprinși să vadă atât de multe tipuri de iritații apar la pacienții cu COVID-19. Aceasta, în condițiile în care iritațiile nu sunt incluse în prezent în lista simptomelor bolii.

RomaniaTV.net
04 mai 2020, 07:24
Medicii sunt uimiţi de complicaţiile noului coronavirus! „Degetul COVID” este cel mai neobişnuit simptom

Cinci tipuri de iritații, inclusiv „degetul COVID”, îi afectează pe unii pacienți infecați cu noul coronavirus, potrivit unui studiu realizat de medicii spanioli, citat de BBC. Erupțiile au avut tendința să apară la tineri și au durat câteva zile.

Au existat multe rapoarte despre „piciorul Covid”, o erupție cutanată care apare pe picioarele pacienților chiar și în absența altor simptome, dar cercetătorul principal dr. Ignacio Garcia-Doval a spus că cea mai frecventă formă de erupție cutanată întâlnită au fost denivelări mici și roșii, care tind să apară pe tors.

„Este ciudat să vezi erupții diferite – iar unele dintre ele sunt destul de specifice”, a spus dr. Garcia-Doval pentru BBC.

Citeşte şi: Doctorii ruşi din prima linie cedează în lupta cu COVID-19. Un al treilea medic s-a aruncat de la etaj

„De obicei apare mai târziu, după manifestarea respiratorie a bolii, deci nu ajută la diagnosticarea pacienților”, a adăugat el.

Toți dermatologii din Spania au fost rugați să comunice detalii despre pacienții cu COVID pe care i-au văzut că au dezvoltat erupții cutanate în ultimele două săptămâni. Au fost 375 de cazuri în total.

Ei au identificat 5 tipuri de erupții cutanate:

  • Leziuni asimetrice în jurul mâinilor și picioarelor, care pot da mâncărimi sau pot fi dureroase. În general, la pacienții mai tineri, erupția a durat în medie 12 zile, a apărut mai târziu în cursul bolii și a fost asociateă cu infecții ușoare. Au reprezentat 19% din cazuri.
  • Focare de blistere mici, care provoacă adesea mâncărime, apărute pe trunchi și membre. Acestea au fost găsite la pacienții de vârstă mijlocie, au durat aproximativ 10 zile și au apărut înainte de alte simptome. (9%)
  • Pete ușor ridicate de culoare roz sau alb, care seamănă cu înțepătura de urzică și care de multe ori poduc mâncărime. Apar mai ales pe corp, dar uneori și pe palme. (19%)
  • Maculopapule – umflături roșii mici, plate și ridicate. Acestea au reprezentat 47% din cazuri. Au durat aproximativ șapte zile și au apărut în același timp cu alte simptome, dar au fost observate mai ales la pacienții cu infecții mai severe.
  • Livedo (cunoscut și sub denumirea de necroză) a fost prezent în 6% din cazuri. Pielea avea culoare roșie sau albastră, cu aspect de pânză de paianjen. Este un semn al circulației sanguine deficitare. Acest simptpm a apărut la pacienții mai în vârstă cu boli severe.
  • Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că erupțiile pot avea multe cauze și e dificil să le diferențiezi fără expertiză medicală.

„Acest studiu nu este relevant pentru a-i ajuta pe oamenii să-și pună singuri un diagnostic, ci mai degrabă pentru a înțelege modul în care infecția poate afecta oamenii”, a spus dr. Ruth Murphy, președintele Asociației Britanice a Dermatologilor.

Citeşte şi: Ţara europeană cu cea mai mică rată a mortalităţii. Niciun deces în ultimele două săptămâni, zero cazuri ieri

Dr. Michael Head de la Universitatea din Southampton a spus că erupțiile cutanate au fost un efect secundar binecunoscut al multor infecții virale, inclusiv pneumonia.

Academia Americană de Determatologie întocmește, de asemenea, un registru al simptomelor dermatologice observate de membrii săi la pacienții cu COVID-19.