Medicul Adrian Marinescu, stafuri pentru a sta departe de răceală: „Sunt lucruri extrem uşor de făcut”

Sezonul rece aduce cu el frig, ploi, dar și viruși noi. Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" Bucureşti, a recomandat ce ar fi bine să facem pentru a nu intra în contact cu virușii

14 nov. 2022, 14:25
Medicul Adrian Marinescu, stafuri pentru a sta departe de răceală: „Sunt lucruri extrem uşor de făcut”
Adrian Marinescu: "Pandemia nu s-a terminat. În toamnă ar putea fi un număr mare de infectări"

Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist și director al Institutului „Matei Balș” din București, a oferit câteva sfaturi care ne pot ajuta să nu răcim.

Încă din pandemie, medicul apărea aproape zilnic în diverse emisiuni de televiziune sau în diferite campanii vorbind despre COVID-19 și ce trebuie să face pentru a nu ne îmbolnăvi.

Pentru a ne feri de gripă, dar şi de viroze, Adrian Marinescu recomandă aceleași lucruri: să evităm aglomerația, să ne spălăm des pe mâini și să folosim masca de protecție în spațiile aglomerate.

Citiți și: Medicul Adrian Marinescu, avertisment terifiant pentru români: „Ne aşteptăm la cazuri multe de gripă, va fi bine să ne vaccinăm”

„Spălatul mâinilor cu apă şi săpun, evitatul zonelor aglomerate, faptul că nu venim în contact cu o persoană care are o simptomatologie respiratorie acută şi despre care nu ştim dacă are COVID, gripă sau viroză, cred că sunt lucruri extrem uşor de făcut. Şi să ştiţi că în final chiar şi masca este utilă în spaţiile aglomerate, este utilă pentru persoanele vulnerabile, şi nu e altceva decât o protecţie în raport cu gripa şi în raport cu virozele”, a explicat Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că în această toamnă, gripa ar putea fi cea mai gravă din ultimii ani, iar sezonul acesteia va dura până cel puţin în luna aprilie.

Medicii recomandă vaccinul antigripal, mai ales după ce s-au înregistrat aproape 650.000 de decese cauzate de infecții respiratorii.

„Deși, de cele mai multe ori, este considerată o afecțiune banală, gripa este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative.

Copiii mici, persoanele peste 65 de ani și persoanele suferind de boli cronice sunt la risc pentru forme severe de gripă, care necesită spitalizare și pot evolua către deces. Pentru a evita aceste situații, este recomandată vaccinarea anuală cu vaccin antigripal.

Ținând cont de contextul actual al pandemiei de COVID-19, de cirulația concomitentă a celor două virusuri, vaccinarea antigripală este și mai importantă în sezonul 2022 – 2023 deoarece co-infecția virus gripal-SARS-COV-2 poate avea o evoluție severă, în special la grupele populaționale vulnerabile”, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică într-un comunicat legat de importanța vaccinării antigripale.

Citiți și: Adrian Marinescu rupe tăcerea despre valul 7 al pandemiei: „Noul vaccin Covid nu va opri transmiterea virusului”