Dușuri dese sau rare vara? În zilele caniculare, corpul produce mai multă transpirație pentru a se răcori. Astfel, glandele sebacee lucrează mai intens, iar porii se deschid pentru a permite evaporarea transpirației. Din această cauză, pielea poate părea mai grasă decât de obicei, dar în realitate se poate confrunta și cu deshidratarea din interior.
Multă lume observă apariția eczemelor, a dermatitelor sau a uscăciunii în ciuda faptului că se spală des. Problema nu e frecvența, ci metoda: spălatul prea agresiv sau cu produse nepotrivite poate face mai mult rău decât bine.
Dermatologii nu recomandă neapărat dușul zilnic. Chiar dacă transpiri mai mult, pielea nu are nevoie să fie spălată complet în fiecare zi, mai ales dacă este sensibilă. În zilele cu temperaturi foarte ridicate sau după efort fizic intens, e indicat un duș seara, pentru a îndepărta impuritățile acumulate peste zi, potrivit Metrolinadermatology.com.
Specialiștii recomandă o strategie simplă de împărțire a timpului: 2-3 minute pentru umezire și aplicarea gelului de duș, alte 3-4 minute pentru curățarea propriu-zisă și 2-3 minute pentru clătire. Dacă vrei o senzație de răcorire, poți încheia cu 30-60 de secunde de apă rece.
Referitor la temperatura apei, Academia Americană de Dermatologie ne sfătuiește să evităm apa fierbinte, chiar dacă pare relaxantă. Temperaturile ridicate usucă pielea, distrug uleiurile naturale și pot declanșa iritații. În schimb, apa călduță este ideală pentru spălare, iar o clătire finală cu apă rece ajută la tonifierea pielii, închide porii și reduce roșeața.