Medicul Marin Burlea, cunoscut drept ”Îngerul Păzitor al Copiilor”, condus pe ultimul drum

Sute de oameni și-au luat rămas bun de la unul dintre cei mai iubiți doctori din România. Marin Burlea, cunoscut drept ”Îngerul Păzitor al Copiilor”, a salvat vietile a mii de copii. Amfiteatrul Mare al Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași a devenit neîncăpător. Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, prof.univ.dr. Marin Burlea, a fost înmormântat luni cu onoruri militare şi în aplauzele a sute de persoane, personalităţi ale mediului academic şi autorităţi locale. Printre sutele de coroane care au fost depuse pe holurile Spitalului de Pediatrie s-a aflat şi o coroană din partea preşedintelui Klaus Iohannis, în semn de omagiu pentru cei 45 de ani de activitate medicală dedicată copiilor.

RomaniaTV.net
29 oct. 2018, 10:19

Sute de oameni s-au adunat luni în amfiteatrul Spitalului Sfânta Maria pentru a asista la slujba dedicată profesorului doctor Marin Burlea. Medicul a decedat vineri, iar astăzi este condus pe ultimul drum. Slujba a fost oficiată de un sobor de opt preoţi.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, preotul Constantin Sturzu a vorbit despre profesorul Marin Burlea si a trasnmis mesajul Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei. La slujbă a luat parte şi primarul Iaşului, Mihai Chirica, managerul spitalului Sfanta Maria şi prefectul Marian Şerbescu.

Cortegiul funerar a plecat apoi spre Cimitirul Eternitatea, unde Prof. Univ. Dr. Marin Burlea a fost înmormântat cu onoruri militare. 

Prof.univ.dr Marin Burlea a murit vineri dimineaţa după o lungă şi o grea suferinţă provocată de o boală incurabilă. În cursul aceleiaşi zile, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler a profesorului universitar doctor Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, recunoscut pentru salvarea vieţii a peste 300.000 de copii, unii dintre aceştia prin intermediul unor tratamente inovative, el fiind medic pediatru gastroenterolog la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi.

Profesorul Marin Burlea s-a născut în 1949, în comuna Vidra, judeţul Ilfov, şi la îndemnul unchiului său a urmat şi absolvit, în 1967, Liceul Mihai Eminescu din Iaşi. A devenit medic după ce a învăţat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, făcând parte din promoţia 1973.

În calitate de profesor, Marin Burlea a susţinut cursuri la disciplina Pediatrie, a fost membru al Senatului UMF Grigore T. Popa şi prorector al universităţii între anii 2004 şi 2006.

De-a lungul carierei profesorul Marin Burlea a semnat peste 300 de titluri ştiinţifice şi cărţi de specialitate. Timp de 20 de ani a fost, cu mici întreruperi, director General al Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii Sfânta Maria Iaşi. Din 2009 era Preşedinte al Societăţii Române de Pediatrie şi a susţinut o prodigioasă activitate în Asociaţia Europeană de Pediatrie (EPA) şi Academia Europeană de Pediatrie (EAP).