Medicul Radu Țincu: Ar trebui introduse lockdown-uri la nivel local

Medicul a explicat că un platou în jurul cifrei de 8.000 de cazuri zilnice nu reprezintă o soluție pentru țara noastră.

01 dec. 2020, 16:31
Medicul Radu Țincu: Ar trebui introduse lockdown-uri la nivel local

Medicul Radu Țincu a comentat cele mai recente date despre situația coronavirus din țara noastră.  Sistemul de terapie intensivă se află sub o presiune uriașă, iar pentru ca situația să revină la normal ar fi nevoie de măsuri restrictive dar și reducerea numărului de cazuri până la un nivel de 2-3000 de infectări pe zi.

Incidența COVID la 1 decembrie. Constanța rămâne cel mai afectat județ din România
Medicul Radu Țincu a vorbit la Realitatea PLUS despre situația din secțiile de Terapie intensivă. „Trebuie să privim dincolo de cifrele nou diagnosticatilor. Faptul că există diferența de teste de la o zi la altă afectează analiză. Ne putem uita la Terapie Intensivă unde presiunea crește în fiecare zi. Avem 199 de decese. A crescut numărul de la AȚI cu 199 care au murit plus alte persoane care au fost externate. Presiunea este pe AȚI. Undeva între 200-300 de pacienți vor avea nevoie de terapie intensivă în fiecare zi.

Dacă măsurile nu vor putea să scadă, trebuie inasprite. Menținerea la un platou de 8000 de cazuri nu este o soluție. Ar trebui să ne aflăm undeva la 2000-3000 de cazuri pentru că să decongestionăm sistemul și pentru a putea redă o parte din paturile cu coronavirus către ceilalți pacienți. A existat o redistribuție a paturilor de terapie intensivă din zona non-covid spre covid.

Faptul că am atins un platou reprezintă un lucru bun: măsurile au eficientă și populația sprijină autoritățile. Numai printr-un efort colectiv putem scădea acest număr. Dacă măsurile vor fi respectate de oameni este posibil să nu fie nevoie de altele suplimentare.

La fiecare 2 săptămâni trebuie să facem o analiză pentru a vedea rezultatele măsurilor. Chiar dacă nu vorbim de un lockdown total, cred că ar trebui introduse lockdown-uri local”, a încheiat medicul.

La nivel național, în ultimele 24 de ore s-au anunțat 4.272 de cazuri noi. Din nefericire, crește și bilanțul deceselor – 199 de morți au fost raportați astăzi. Iar pe secțiile de Terapie Intensivă sunt internate, în stare gravă, 1.259 de persoane.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 4.272 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 199 de persoane au decedat. 1.259 de pacienţi sunt internaţi la ATI.

Strigătul de ajutor al unui medic din prima linie: „Nu mi-am imaginat că voi scrie vreodată că am nevoie de ajutorul vostru”

”Până astăzi, 1 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 479.634 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 360.934 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 4.272 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, au transmis autorităţile.

Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti – 808, Constanţa – 312, Ilfov – 284, Argeş – 279, Braşov şi Cluj – 184.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 6,2 în Bucureşti. Un singur judeţ, Constanţa, mai are valoarea acestui indicator peste 7, respectiv 7,48.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 455 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 11.530 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.