Medicul Radu Țincu, avertisment sumbru pentru tineri înainte de valul patru: „Un nevaccinat va dezvolta forme severe de COVID”

Tinerii nevaccinați sunt primii vizați de valul patru de coronavirus, avertizează Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca.

30 iul. 2021, 09:53
Medicul Radu Țincu, avertisment sumbru pentru tineri înainte de valul patru: „Un nevaccinat va dezvolta forme severe de COVID”
Dr Radu Ţincu, medic primar ATI. Sursa FOTO: Adevărul

Radu Țincu spune că cei vaccinați nu vor dezvolta forme severe în cazul infectării cu noua variantă Delta sau altele noi, chiar dacă sunt mai agresive. În plus, amploarea noului val COVID-19 va fi dată de procentul celor nevaccinați: cu cât vor fi mai mulți, cu atât valul 4 va fi mai puternic, mai susține medicul.

„Trebuie să ne uităm la faptul că nu am reușit să ajungem la un prag de imunizare colectivă de peste 70-80% a populației. Acest lucru determină o populație vulnerabilă la îmbolnăvire și această variantă Delta este mult mai transmisibilă, astfel încât aceste două elemente, transmisibilitate ridicată pe de o parte și pe de altă parte lipsa de imunizare a populației creează premizele ca aceasta să se răspândească cu rapiditate”, a declarat medicul Radu Țincu, joi seară, la un post TV.

„Să nu uităm că Marea Britanie care se confruntă cu cea mai mare problemă determinată de această variantă virală a avut o campanie în care populația tânără abia acum a început să primească dozele de vaccin, lucru care a vulnerabilizat persoanele tinere, cu mobilitate foarte mare în a se îmbolnăvi. Și aceste persoane tinere sunt cele care călătoresc în perioada verii, tocmai de aici derivă și îngrijorarea prezentată la Bruxelles de liderii europeni”, a adăugat Radu Țincu, referindu-se la avertismentul dat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) la începutul acestei săptămâni, și anume că varianta Delta e deja dominantă în Europa.

Medicul a mai precizat că noile variante virale sunt mai agresive din punct de vedere al rezistenței la anticorpi, astfel că vaccinul ar fi mai puțin eficient în fața lor în comparație cu variantele inițiale ale SARS-CoV-2, astfel că și persoanele vaccinate ar putea dezvolta forme simptomatice de COVID-19.

O persoană vaccinată nu va dezvolta forme severe de COVID-19 chiar și cu variantele noi, cu Delta, a precizat medicul Radu Țincu.

„Un vaccinat nu va dezvolta forme severe de COVID-19 chiar și cu variantele noi, cu Delta. (…) Faptul că noile variante virale sunt mai agresive din punct de vedere al rezistenței la anticorpi, adică nu mai avem aceeași eficiență a vaccinului așa cum a fost dezvoltat pentru variantele inițiale când a apărut coronavirusul. Din această perspectivă, este clar că în următoarea perioadă vom asista la pacienți care, chiar dacă sunt vaccinați, este posibil să dezvolte forme care să fie simptomatice de COVID-19 cu variantele Delta”, a explicat medicul.