Medicul Radu Ţincu, semnal de alarmă privind eficienţa vaccinului împotriva noilor tulpini ale coronavirusului

Medicul Radu Ţincu anunţă că vaccinul anti-covid este mai puțin eficient în fața noilor tulpini comparativ cu variantele inițiale ale SARS-CoV-2. Astfel, persoanele vaccinate care s-au infectat pot dezvolta simptome specifice bolii.

29 iul. 2021, 19:50
Medicul Radu Ţincu, semnal de alarmă privind eficienţa vaccinului împotriva noilor tulpini ale coronavirusului

Medicul Radu Ţincu trage un semnal de alarmă şi spune că vaccinul anti-covid nu mai are aceeaşi eficienţă în faţa noilor tulpini ale virusului, comparativ cu variantele iniţiale.

Medicul Radu Ţincu: Vaccinul anti-covid, mai puţin eficient în cazul noilor tulpini

Citeşte şi Tulpina Delta devine dominantă în România. Încă două oraşe confirmă primele cazuri de infectare

„Faptul că noile variante virale sunt mai agresive din punct de vedere al rezistenței la anticorpi, știm asta, adică nu mai avem aceeași eficiență a vaccinului așa cum a fost dezvoltat pentru variantele inițiale când a apărut coronavirusul. Din această perspectivă, este clar că în următoarea perioadă vom asista la pacienți care, chiar dacă sunt vaccinați, este posibil să dezvolte forme care să fie simptomatice de COVID-19 cu variantele Delta”, a explicat medicul la B1 tv.

Referitor la faptul că Centrul american pentru prevenirea și controlul bolilor a recomandat testarea persoanelor vaccinate în cazul expunerii la virus, chiar dacă acestea sunt asimptomatice, Radu Țincu spune că exprimarea „cantități mari” nu este una științifică și că agenția americană ar trebui să indice și niște valori.

„În primul rând, această testare de care spui ar trebui să țină cont de incidența de circulație a bolii în comunitate. Este clar că dacă avem o incidență scăzută asta înseamnă că virusul nu circulă și n-are rost să testezi și vaccinații pentru că, oricât de mult am vrea să credem că un vaccinat este identic cu un nevaccinat, lucrul acesta nu se întâmplă. De ce? Din două motive – un vaccinat nu va dezvolta forme severe de COVID-19 chiar și cu variantele noi, cu Delta, și în al doilea rând trebuie să ne gândim când devine o persoană infectată contagioasă pentru ceilalți”, a mai precizat medicul de la Floreasca.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, joi, că 14.812  persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care  10. 064 cu prima doză şi 4. 748 cu cea de-a doua doză.

De la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent au fost vaccinate 4.982.626 de persoane.

Citeşte şi Un virus neidentificat face ravagii pe litoral. Sute de turiști au fost internați