Radu Zamfir a participat la prima prelevare de organe după tragicul accident aviatic din Munţii Apuseni

Eroul din Apuseni rămâne medic, nu victimă. Medicul Radu Zamfir a participat, în noaptea de joi spre vineri, la prima acţiune de prelevare de organe de după 10 zile de la teribilul accident aviatic din 20 ianuarie, din Apuseni. Operaţia de prelevare de organe pe care a făcut-o la Sibiu s-a încheiat cu succes, a declarat chiar medicul la ieşire din sală. 

31 ian. 2014, 06:28
Radu Zamfir a participat la prima prelevare de organe după tragicul accident aviatic din Munţii Apuseni

La zece zile de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, medicul Radu Zamfir, a avut puterea de a-şi relua munca, informează România TV. Joi, a intrat pentru prima oară în sala de operaţii, după accident, iar seara a plecat într-o nouă misiune de prelevare de organe. Medicul a sosit la spitalul judeţean din Sibiu cu o ambulanţă, unde a participat alături de două echipe de medici la o operaţie de prelevare de organe, de la un bărbat de 34 de ani aflat în moarte cerebrală.

Înainte de a intra în sala de operaţie medicul Radu Zamfir a spus că este o datorie de a participa la această operaţie.

Medicul Liviu Constantin, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, a declarat presei, înainte de intrarea în sala de operaţii, că beneficiarii organelor prevelate vor fi stabiliţi abia după efectuarea rezultatelor de compatibilitate, dar a afirmat că „sunt mulţi pe lista de aşteptare”.

Liviu Constantin a precizat că toate echipele de medici intră în acelaşi timp în sala de operaţie, prelevarea făcându-se „secvenţial”.

Întrebat dacă a mai lucrat cu medical Radu Zamfir şi dacă se aştepta ca acesta să revină în sala de operaţii atât de repede după accidentul aviatic, doctorul Liviu Constantin a răspuns: „Lucrăm împreună de mulţi ani. E prima lui prelevare de organe după tragedia din Apuseni. Mă aşteptam să se întoarcă atât de repede pe teren! Îl cunosc şi ştiam că o să se întoarcă”.

Acesta a precizat că a vorbit de mai multe ori la telefon cu Radu Zamfir după accident şi consideră că acesta „e bine”.

Operaţia a început după ce toţi membrii echipei s-au pregătit şi s-au informat asupra situaţiei medicale a tânărului de la care urmau să fie prelevate organele.

Echipa de medici de la Cluj a plecat de la Spitalul Judeţean Sibiu, vineri, în jurul orei 07.00, iar o parte dintre medicii de la Bucureşti au plecat o jumătate de oră mai târziu.

Ceilalţi medici au precizat că operaţia a durat mult mai mult decât se aşteptau şi nu au reuşit să preleveze pancreasul, aşa cum se stabilise iniţial, fiind prelevate, în schimb, rinichii, ficatul şi ambele cornee.

Un medic din Bucureşti a rămas în continuare la Sibiu şi, la ora transmiterii acestei ştiri, prelevează ţesuturi de la tânărul aflat în moarte cerebrală.

Echipa de medici de la Bucureşti a ajuns la Sibiu joi, la miezul nopţii, iar ulterior a ajuns si echipa de medici de la Cluj.