Medicul Victor Costache, propus la Ministerul Sănătăţii: „Dacă se schimbă încadrarea din suspect în inculpat, voi demisiona”

Dr. Victor Sebastian Costache, candidat pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a fost audiat marţi în parlament.

29 oct. 2019, 08:06
Medicul Victor Costache, propus la Ministerul Sănătăţii: „Dacă se schimbă încadrarea din suspect în inculpat, voi demisiona”

Victor Costache este propunerea lui Ludovic Orban pentru Ministerul Sănătății. Acesta este anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia într-un dosar de ucidere din culpă, după ce în anul 2017 o pacientă ar fi murit singură în salon, iar medicul a scris în documente că acesteia i s-au aplicat proceduri de resuscitare.

 

Victor Costache a explicat că în momentul în care procurorii îi vor schimba încadrarea din suspect în inculpat, atunci va demisiona imediat. ”Cred în justiția din această țară și consider că instituțiile trebuie să își facă treaba. În momentul în care mi se va schimba calitatea din cea de suspect în cea de inculpat atunci îmi voi prezenta demisia. Înțeleg durerea familiei, dar aici este un caz de chirurgie cardiovasculară, un caz de specialitate”, a spus Victor Costache, la audierile din Parlament.

„Cred în justiția din această țară. În momentlul în care mi se va schimba calitatea de suspect și voi deveni culpabil, îmi voi înainta imediat demisia. Înțeleg durerea familiei. Avem în momentul de față în Sibiu peste 1000 de intervenții realizate, cu cea mai mică rată a mortalității. Acest caz despre care s-a discutat au fost foarte multe acuzații neadevărate în presă. A fost medic de gardă, a fost pus corec diagnosticul. Un om cu experiență mare, pe un caz de malpraxis ajunge în penal. Poate trebuie să ne gândim să modificăm legislația după legislația europenă”, a declarat Victor Costache la audierile din comisie.

Familia unei foste paciente a lui Costache i-a intentat proces penal pentru malpraxis. În cadrul audierilor, ministrul propus pentru Sănătate a vorbit despre vaccinare, despre rolul medicilor de familie, dar și despre locul pacientului în sistem.

„Chestiunea vaccinării nu a fost tratată în integralitate nici la nivel european. Eu mă opun soluțiilor radicale. Trebuie să ne punem accent pe comunicare, să le facem pe mame să înțeleagă.”, a spus Costache.

Victor Costache s-a referit și la problemele cu care se confruntă sistemul de transplant, pentru că nu există suficiente centre. „În momentul de față România aruncă la gunoi 150 de inimi și 300 de plămâni. Trebuie să dăm mult mai multă atenție transplantului”, a spus Costache.

Despre medicii de familie care lipsesc în peste 500 de localități din mediul rural: „Sistemul nu funcționează pentru că nu există o centraliare. Una din plângerile constante ale medicilor de familie este coșmarul birocratic. Avem nevoie să ne folosim de IT-istii excepționali pe care îi are România”

Victor Costache a fost întrebat de social democratul Corneliu Buicu despre modul în care vede reformarea sistemului.

„Ce alegeți banii sau viața? Aveți o activitate de succes într-un spital privat. În opinia dumneavoastră care principii trebuie să primeze al rentabilității sau al solidarității sociale?”, a întrebat Buicu.

„Nu sunt medic într-un spital privat oarecare. Este singurul centru cardio vascular din regiune. Ideea este să ajungem la un mod de funcționare european și să punem pacientul în centrul sistemului”, a fost răspunsul lui Costache.