Medicul Virgil Musta propune un „contract” între şcoală, părinţi şi profesori: „Responsabilităţile şi sarcinile trebuie împărţite”

Virgil Musta, șeful secției Boli Infecțioase II de la Spitalul Victor Babeș Timișoara, propune un contract între toate părțile implicate în deschiderea școlilor, ci anume şcoală, părinţi şi profesori. Medicul susţine că responsabilităţile şi sarcinile ar trebui să fie împărţite.

RomaniaTV.net
07 sept. 2020, 11:54
Medicul Virgil Musta propune un „contract” între şcoală, părinţi şi profesori: „Responsabilităţile şi sarcinile trebuie împărţite”

„Trebuie să facem un fel de contract ca responsabilitatea și sarcinile să fie împărțite între școală, părinți și profesori. Fiecare are anumite responsabilități – la școală trebuie să se asigure condițiile ca școala să nu devină un focar de infecție. Să existe posibilitatea ca elevii să stea mai distanțați, posibilitatea ca orele să aibă loc online și la școală, suprafețele să fie dezinfectate de 2-3 ori pe zi, să aibă apă curentă, săpun, să asigure igiena tegumentelor (pielii) copiilor. Școala trebuie să educe copilul cum să prevină apariția Covid și să facă și educație sanitară legată de sănătate”, a declarat pentru TION doctorul Virgil Musta.

Ministerul Sănătăţii a publicat lista incidenţei cazurilor de COVID pentru fiecare localitate din România. Pe baza acesteia se va stabili care scenariu dintre cele trei va funcţiona în şcoli.

Citeşte şi: Localităţile în care elevii nu vor merge la şcoală din 14 septembrie. Cum începe şcoala în Bucureşti. Zonele din scenariul ROŞU

CELE TREI SCENARII

În scenariul 1, sau scenariul verde, toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Scenariul 2, sau scenariul galben, prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3/1.000 locuitori.

Citeşte şi: Virgil Musta avertizează: Există risc de infectare la alegerile locale

În scenariul 3, sau scenariul roșu, toți elevii vor face cursuri online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori.