Medicul Vlad Ciurea, sfaturi utile despre cum să scapi de boala secolului! ”Sănătatea dumneavoastră continuu în pericol”

În ultimii ani tot mai mulți români au fost și sunt afectați de stres, depresie și burnout. Celebrul neurochirurg, Vlad Ciurea, spune că aceste afecțiuni au devenit părți componente din boala secolului și a oferit câteva sfaturi extrem de utile pentru a scăpa de efectele nefaste ale acestora.

18 nov. 2023, 21:53
Medicul Vlad Ciurea, sfaturi utile despre cum să scapi de boala secolului! ”Sănătatea dumneavoastră continuu în pericol”
Medicul Vlad Ciurea, sfaturi utile despre cum să scapi de boala secolului!

Medicul Vlad Ciurea, sfaturi utile despre cum să scapi de boala secolului! Reputatul profesor universitar a subliniat că în momentul în care un om ajunge să se confrunte cu burnout-ul sănătatea sa este pusă în pericol.

Citește și Ceaiul care este elixir pentru creier. Medicul Vlad Ciurea dezvăluie cele şase reguli pentru o sănătate de fier

Medicul Vlad Ciurea, sfaturi utile despre cum să scapi de boala secolului!

„Burnout, în primul rând, înseamnă ardere. Deci funcțiile cerebrale s-au ars. De ce s-au ars? Pentru că au venit prea multe solicitări, pentru un grup de celule, care nu mai rezolva. Deci au venit mămicile acasă care au care au și un soț mai nervos, mai supărat, toată încărcătura asta, și ajung la serviciu, ele sunt și șefe, atunci au foarte multe sarcini. Directorii le trimit asta, vor să arate cât de bune sunt, burnout-ul este mult mai frecvent la doamne, în ziua de astăzi. Vor să arate, nu spun că nu reușesc, nu dau un pas înapoi „mă depășește”, nu recunosc acest lucru. În general mai ales doamnele din România: „se face, da șefu”. Până când? Dacă șeful nu e mulțumit, te aruncă afară ca pe o măsea stricată. Nu uitați de asta! Iar sănătatea dumneavoastră continuu în pericol. Din limbajul românesc trebuie să dispară cuvântul „acuma!”. „Acuma” nu trebuie să existe. „No, șezi”, ăsta-i cuvântul. Aredeleanul ăla nu-i prost. „Care-i graba, măi?”. Ăsta este adevărul. Cuvântul „trebuie”. De ce trebuie? „Lăsați domn-le încetișor”, a declarat Vlad Ciurea în cadrul podcastului medicului Adina Alberst.

Neurochirurgul a explicat și cum ajung oamenii de regulă să se confrunte ci burnout-ul.

„Noi suntem o masă de lucrători, să zicem, ca o cohortă de soldați. Deasupra noastră sunt ofițerii, centurionii, peste centurioni vin generalii. Generalii trimit comenzile. Toți centurionii vor să iasă în față și să rezolve totul și atunci aruncă toate comenzile peste executanți și atunci executanții intră în acest burnout.

Vor să facă, nu pot. Și, următoarea etapă, funcțiile de conducere cad. Cei care au funcții de conducere și care constată după un număr de ani de suprasolicitare, în care și-au neglijat familia, alte probleme, viața personală = 0, atunci constată că ceva n-a mers și se prăbunesc dintr-o dată și apare acest fenomen de burnout.  Deci stres, după care burnout-ul, după care starea de depresie. Suntem în boala secolului, burnout. Vrem să facem foarte multe lucruri, nu știu la ce duce. În viața mea n-am văzut un coșciug când merge spre cimitir… trăgând o ladă de bani după el… La ce au ajutat?”, a mai spus celebrul neurochirurg.

Citește și Ingredientul care îți taie pofta de dulce. Medicul Vlad Ciurea spune despre acesta că e sănătos și delicios