Mediul de afaceri cere să fie consultat de Guvern înainte de a lua măsuri cu impact asupra economiei

Mediul de afaceri solicită autorităţilor să fie consultat înainte ca orice măsură cu impact direct sau indirect asupra economiei reale să fie aplicată.  

25 mart. 2020, 17:37
Mediul de afaceri cere să fie consultat de Guvern înainte de a lua măsuri cu impact asupra economiei

„Sub presiuni populiste nejustificate şi în lipsa unei consultări rapide şi necomplicate cu actorii economiei reale, situaţia de criză va fi amplificată, provocând ecosistemului antreprenorial şi macroeconomic prejudicii irecuperabile. Solicităm autorităţilor ca orice măsură cu impact direct sau indirect asupra economiei reale să fie mai întâi discutată şi analizată cu mediul de afaceri şi doar apoi aplicată”, arată comunicatul.

Reprezentanţii confederaţiei spun că economia României este sub o presiune fără precedent şi sunt impuse măsuri excepţionale pentru protejarea cetăţenilor.

„Mediul de afaceri are nevoie şi el de măsuri urgente, ferme, care să nu fie pervertite de tentaţia populismului electoral. Membrii confederaţiei Patronale Concordia cer autorităţilor să nu cadă în capcana unor decizii care pot afecta iremediabil sectoare critice ale economiei. Trebuie să depăşim împreună provocările generate de pandemia Covid-19. Urgenţa zero este asigurarea stării de sănătate a populaţiei, urmată de asigurarea continuităţii vieţii economice, sociale, a securităţii aprovizionării alimentare, a procesului educaţional. Măsurile populiste, luate în pripă, pot gripa întreaga economie”, spun reprezentanţii Concordia.

Energia electrică, alimentarea cu gaze şi apă, siguranţa operatorilor de telefonie şi soliditatea sistemului bancar nu trebuie puse la încercare, pentru că de fiecare dintre ele depinde sănătatea întregii economii, spun ei.

Ei consideră că fără o apreciere corectă a impactului unor astfel de măsuri, România riscă generarea unor probleme suplimentare, care se vor adăuga artificial presiunii şi blocajelor existente.

„Considerăm că e necesar mai mult decât oricând ca factorii politici, Parlament, Guvern, instituţii de reglementare şi reprezentanţii diferitelor sectoare economice să discute în regim de urgenţă înainte de a fi luate măsuri pe care le vom deconta cu toţii mai târziu, cu costuri înzecite. În lipsa acestor consultări şi sub tentaţia populismului de tip electoral, aceste derapaje pot avea loc cu foarte mare uşurinţă. E un proces de care ar fi trebuit să se ţină cont dintotdeauna, dar devine cu atât mai necesar în condiţiile actuale”, precizează ei.

Autorităţile statului trebuie să ia măsuri prin care să asigure resursele de energie necesare consumului naţional casnic şi industrial, să asigure continuitatea funcţionării utilităţilor, inclusiv prin măsuri de prevenire a blocării lanţurilor comerciale din sector, potrivit Concordia.

„Guvernul trebuie să uşureze munca celor care pot să îşi continue activitatea şi să înlesnească transferul de forţă de muncă între sectoarele deja afectate grav şi cele care au nevoie de forţă de muncă suplimentară. Prioritatea membrilor Confederaţiei Patronale Concordia este protejarea locurilor de muncă. Sub presiuni populiste nejustificate şi în lipsa unei consultări rapide şi necomplicate cu actorii economiei reale, situaţia de criză va fi amplificată, provocând ecosistemului antreprenorial şi macroeconomic prejudicii irecuperabile. Solicităm autorităţilor ca orice măsură cu impact direct sau indirect asupra economiei reale să fie mai întâi discutată şi analizată cu mediul de afaceri şi doar apoi aplicată”, mai spun ei.

Membrii confederaţiei declară că nu pot fi copiate măsuri care ne depăşesc posibilităţile, ci trebuie alese acele măsuri care se potrivesc cel mai bine în context local.

„Trebuie să lucrăm împreună, de urgenţă, pentru ca oamenii să fie protejaţi de coronavirus şi apoi ca economia României să rămână în picioare şi cetăţenii ei în siguranţă”, afirmă ei.

Confederaţia patronală Concordia reprezintă companii cu capital românesc şi străin, reunite în cele mai puternice federaţii sectoriale: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Citeşte şi PANDEMIE CORONAVIRUS. Medicul Sylvia Hoişie, „mama Polidinului”: În viaţa mea nu m-am spălat atât de des pe mâini