Medvedev cere „eliminarea” lui Zekenski după explozia de deasupra Kremlinului

Zelenski a negat că Kievul s-a aflat în spatele incidentului, despre care Kremlinul a spus că a fost un atentat la viața președintelui Vladimir Putin, dar în care nu a fost rănit nimeni.

03 mai 2023, 20:01
Medvedev cere „eliminarea” lui Zekenski după explozia de deasupra Kremlinului

Fostul președinte rus Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri într-o postare pe rețelele de socializare că un presupus atac peste noapte cu dronă asupra Kremlinului a lăsat Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și „clica” sa de la Kiev, relatează Reuters.

Zelenski a negat că Kievul s-a aflat în spatele incidentului, despre care Kremlinul a spus că a fost un atentat la viața președintelui Vladimir Putin, dar în care nu a fost rănit nimeni.

„Noi luptăm pe teritoriul propriu, nu atacăm Moscova sau pe Putin…Nu l-am atacat pe Putin, lăsăm treaba asta tribunalului” a spus Zelenski.

Kremlinul acuză Kievul că ar fi încercat asasinarea lui Vladimir Putin cu două drone. ”Un atac terorist planificat”
O înregistrare video care a apărut pe rețelele de socializare rusești arată o coloană de fum deasupra Kremlinului.

Ulterior a apărut și o filmare cu momentul în care ceea ce pare a fi o dronă explodează fix deasupra Kremlinului.

Kievul a negat că ar avea vreo legătură cu vreun atac cu drone împotriva Kremlinului şi a subliniat că astfel de acţiuni nu ar aduce nimic Ucrainei pe front şi doar ar provoca Rusia să treacă la măsuri mai radicale.

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken spune că nu poate confirma acuzațiile Rusiei că Ucraina ar fi încercat să-l asasineze pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă și că ia drept „îndoielnică” orice declarație care vine de la Kremlin.

Zelenski: „Noi nu l-am atacat pe Putin. Îl lăsăm justiţiei”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat miercuri că ţara sa ar fi responsabilă pentru ceea ce Rusia susţine că a fost o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, după un aparent atac cu dronă asupra Kremlinului, relatează CNN.

Atac cu drone pe un aerodrom rusesc aflat lângă granița cu Ucraina. Rusia anunță că o aeronavă a fost distrusă
El a mai spus că Ucraina nu are suficiente arme pentru a-şi permite să le risipească în incidente de acest gen.
„Noi luptăm pe teritoriul nostru, ne apărăm satele şi oraşele. Nu avem suficiente arme pentru asta. De aceea nu le folosim nicăieri în altă parte”, a explicat Zelenski. „Noi ne confruntăm cu un deficit, nu putem să risipim”, a punctat Zelenski.
„Noi nu l-am atacat pe Putin, îl lăsăm justiţiei”, a adăugat el.

Medvedev ameninţă că ţara sa va folosi „absolut orice armă” dacă Kievul va încerca să recucerească Crimeea

Liderii occidentali se pregătesc pentru perspectiva ca Vladimir Putin să folosească „orice mijloace care i-au mai rămas”, inclusiv ameninţări nucleare şi atacuri cibernetice, ca răspuns la contraofensiva ucraineană preconizată, relatează The Guardian.

Oficiali britanici prezenţi la reuniunea din Japonia a miniştrilor de externe din G7 au declarat că se aşteaptă ca Rusia să riposteze, iar Occidentul „trebuie să fie pregătit” pentru tactici extreme, în încercarea ruşilor de a menţine cu cuceririle de pe teritoriul ucrainean.

La Moscova pare să existe o recunoaştere a faptului că forţele ruse s-ar putea afla în curând în defensivă în Ucraina, după ce propria ofensivă de iarnă pare să nu fi avut rezultatele scontate. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat luna trecută că Moscova este pregătită de contraofensiva ucraineană, avertizând că ţara sa va folosi „absolut orice armă” dacă Kievul va încerca să recucerească Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.