Megaconstrucţie de 3 miliarde de euro. Tunelul feroviar care leagă Europa de Asia a fost finalizat

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan va inaugura marţi la Istanbul ceea ce el a numit realizarea unui vis de 150 de ani: tunelul feroviar pe sub Bosfor, unul din megaproiectele sale urbane contestate de multe ori care au alimentat revolta antiguvernamentală în luna iunie, după cum relatează duminică informează AFP, preluată de Agerpres.
Romania TV
27 oct. 2013, 10:24
Megaconstrucţie de 3 miliarde de euro. Tunelul feroviar care leagă Europa de Asia a fost finalizat

După nouă ani de muncă, acest drum de cale ferată de 1,4 km pe sub strâmtoare va face posibilă deplasarea în câteva minute de pe un mal pe altul al metropolei turceşti, rezolvând parţial problemele legate de traficul supraaglomerat.

Fost primar al Istanbulului, Erdogan şi-a rezervat dreptul exclusiv de-a tăia panglica la festivitatea de inaugurare marţi, chiar în ziua în care se sărbătoreşte fondarea Republicii Turce în 1923, în prezenţa premierului japonez Shinzo Abe, a cărui ţară este principalul finanţator al proiectului.

Acest proiect este un vis de 150 de ani„, îşi manifestase încântarea acum câteva luni Erdogan, în timp ce detractorii săi îl numesc deseori „noul sultan„.

Concret, ideea unui tunel pe sub Bosfor a fost invocată pentru prima dată în 1860 de către sultanul otoman Abdul Medjid. Dar, din cauza lipsei de tehnică şi a fondurilor insuficiente, ea a nu a mers mai departe de planşa de desen.

Proiectul a revenit în actualitate în anii 1990, odată cu explozia demografică în Istanbul, a cărui populaţie s-a dublat din 1998 depăşind 15 milioane de locuitori.

Datorită sprijinului financiar al Băncii Japoniei pentru Cooperare Internaţională (735 milioane de euro) şi al Băncii Europene de Investiţii (BEI), lucrările au început în mai 2004, fiind încredinţate unui consorţiu de companii turceşti şi japoneze.

Costul total al proiectului este estimat în prezent la 3 miliarde de euro, indică agenţia franceză de presă.

Lucrările erau iniţial programate să fie finalizate în decurs de patru ani, dar mult timp au fost suspendate din cauza descoperirii unei serii de comori arheologice pe fundul strâmtorii.

În total, aproximativ 40.000 de artefacte istorice au fost dezgropate pe şantier, în special pe coasta europeană a Mării Marmara. Printre acestea, un excepţional cimitir de 30 de epave de nave bizantine, cea mai mare flotilă medievală cunoscut până în prezent.

Succesul neaşteptat în planul descoperirilor istorice l-a contrariat în cele din urmă pe primul ministru turc. „Mai întâi s-a vorbit despre lucruri arheologice, apoi, de vase de lut, ba de una, ba de alta. Şi toate acestea sunt într-adevăr mai importante decât oamenii?„, se întreba retoric premierul supărat acum doi ani.

Tunelul, un tub dublu scufundat mai mult de 50 m sub strâmtoarea Bosfor, a fost în cele din urmă finalizat. În această regiune cu o activitate seismică ridicată, el ar trebui să reziste la cutremure cu magnitudinea de 9 grade.

Prin această lucrare, care va însuma în final 75 de km de cale ferată, autorităţile doresc să pună capăt calvarului de zi cu zi pentru 2 milioane de locuitori ai Istanbulului, care zilnic traversează Bosforul pe două poduri, mereu supraaglomerate.

Tunelul a creat o rută de transport între partea de est şi de vest a oraşului şi, cred, că va uşura sarcina celor două poduri, datorită capacităţii sale de a transporta 150.000 de pasageri pe oră„, declara luni primarul Istanbulului, Kadir Topbaz.

Desigur, acest tunel a atras mai puţine critici decât viitorul al treilea aeroport al oraşului, sau canalul de 45 km paralel Bosforului, ori al treilea pod peste strâmtoare. Toate aceste proiecte au fost considerate drept ‘faraonice’ şi au fost criticate ca dovadă a derivei autoritariste şi aventuriste a guvernului islamo-conservator în timpul revoltei din iunie.

Acesta este un proiect important de care oraşul are nevoie (…), se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră„, a argumentat Tayfun Kahraman, preşeditele Camerei de Urbanism din Istanbul.

Dar integrarea sa în restul reţelei de transport în comun este încă departe de a fi atinsă. „Porţiunea dată în exploatare este foarte limitată. Totul s-a amânat pentru mult mai târziu”, şi-a exprimat el regretul, întrebându-se de ce autorităţile s-au grăbit atât de tare cu inaugurarea. Alegerile municipale sunt prevăzute pentru martie 2014.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Distanţa legală faţă de linia de hotar în construcţii. Cum poate fi modificată fără a fi dat în judecată
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
România stă pe o mină de aur. Ar putea să fie salvarea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs