Meleşcanu: CE aşteaptă răspuns la 18 întrebări privind legile Justiţiei

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, aşteaptă din partea României un răspuns la 18 întrebări care se referă la prevederi concrete din legile Justiţiei, pentru "a explica sau a avea în vedere o eventuală modificare".

RomaniaTV.net
12 oct. 2018, 11:16
Meleşcanu: CE aşteaptă răspuns la 18 întrebări privind legile Justiţiei

Întrebat ce răspunsuri aşteaptă Frans Timmermans în scrisoarea transmisă premierului după dezbaterea din PE, Meleşcanu a spus: „Aşteaptă în mod firesc răspuns la cele 18 întrebări, care se referă în general la prevederi concrete din legile Justiţiei, cu dorinţa ca partea română să explice sau să aibă în vedere o eventuală modificare”.

Comisia Europeană a trimis o scrisoare autorităţilor române în care formulează o serie de întrebări despre evoluţiile legislative din domeniul Justiţiei, confirmă Executivul comunitar, în urma unor informaţii în acest sens apărute în presa din România.

Citeşte şi: OUG pe Legile Justiţiei, dată luni dimineaţă în şedinţa specială de guvern. Iohannis a promulgat ultima lege a justiţiei

”Comisia urmăreşte îndeaproape evoluţiile din România, în special evoluţiile legislative privind legile Justiţiei şi legile pentru Codul penal şi Codul de procedură penală. Analizăm amendamentele în ceea ce priveşte conformitatea acestora cu legislaţia UE şi am transmis autorităţilor române întrebări precise şi detaliate cu privire la aceste probleme de interes”, a precizat în 7 octombrie un purtător de cuvânt al CE ca răspuns la o solicitare a AGERPRES.

La 3 octombrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere privind situaţia statului de drept în România, la care au fost prezenţi şi şefa guvernului român, Viorica Dăncilă, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Acesta a avertizat autorităţile de la Bucureşti că executivul comunitar va fi dur, dacă va fi necesar, în evaluarea României, în timp ce Viorica Dăncilă a încercat să convingă că România va respecta statul de drept şi că nu se va abate de la drumul său pro-european.