Meleşcanu îi răspunde lui Iohannis: Am discutat cu premierul Dăncilă, nu se pune problema demisiei

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri seară, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, că „preşedintele are dreptul să îşi exprime orice opinie, dar când vorbeşte despre o demitere trebuie să aibă o bază pentru a cere demisia cuiva nu doar pe bază de gânduri, întrebări, presiuni şi aşa mai departe”. Meleşcanu a spus că nu demisionează. Întrebat cine este vinovat pentru scandalul iscat în străinătate la alegerile europarlamentare şi referendum, ministrul de Externe a spus că vinovat de votul în străinătate este preşedintele Iohannis.
Romania TV
29 mai 2019, 15:35
Meleşcanu îi răspunde lui Iohannis: Am discutat cu premierul Dăncilă, nu se pune problema demisiei

UPDATE. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri seara, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind demiterea sa în legătură cu problemele înregistrate în secţiile de votare de străinătate, însă concluzia a fost că nu se pune problema unei demisii.

„Nici la nivelul conducerii partidului din care fac parte, ALDE, nici la nivelul Guvernului, am discutat personal cu doamna Dăncilă, nu se pune o asemenea problemă, nimeni nu mi-a cerut demisia”, a subliniat ministrul Meleşcanu.

Totodată, ministrul de Externe a afirmat că numărul secţiilor de votare deschise pentru diaspora la acest scrutin reprezintă „un record mondial”.

„S-a făcut tot ce s-a putut omeneşte – am făcut pentru prima oară 441 de secţii electorale, record mondial, cu 215 mai multe decât cele de la ultimele alegeri europene. De asemenea, cu cel puţin 63 mai mult decât la alegerile parlamentare sau la alte alegeri”, a subliniat Teodor Meleşcanu.

El a reiterat că referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis a îngreunat de fapt procesul de desfăşurare a votului, pentru că a crescut foarte mult timpul necesar unui alegător din străinătate de a vota, prin apariţia în plus a procedurii înscrierii pe listele suplimentare a votanţilor la referendum.

„Pe data de 24 mai, am aprobat un ordin de ministru privind secţiile de votare în străinătate şi, cu două săptămâni înainte de alegeri, domnul preşedinte a decis să facă un referendum, ceea ce a făcut ca în realitate alegerile în străinătate să nu fie doar pentru europarlamentare, pentru care în aproximativ două minute orice cetăţean putea vota – pur şi simplu s-a multiplicat până la 6-7 minute pentru că erau două liste speciale de redactat de cei de acolo”, a argumentat Meleşcanu.

De asemenea, ministrul Meleşcanu a subliniat că, potrivit legii, cu 30 de zile înainte de ziua votului, trebuie afişată de către MAE lista tuturor centrelor de votare din străinătate.

Ministrul Afacerilor Externe a arătat că votul prin corespondenţă nu s-a dovedit o variantă funcţională, în condiţiile în care numai 18.000 de români din străinătate s-au înscris la misiunile diplomatice româneşti, pasul preliminar pentru a li se trimite prin poştă plicul cu buletinul de vot. Totodată, el a subliniat că această procedură a înscrierii în registrele de la misiunile diplomatice româneşti ar fi obligatorie şi în cazul în care s-ar recurge la varianta instituţionalizării votului electronic.

Teodor Meleşcanu a concluzionat că soluţia pe care o va propune, alături de ALDE, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, este să fie modificată legea pentru ca votarea în străinătate să dureze o săptămână, anterior zilei în care se votează în ţară, variantă pe care a expus-o şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, în cursul zilei de miercuri.

„După atâtea probleme este evident că trebuie să existe şi urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenţionat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcţia. Vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc şi alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Fiindcă nu au ştiut să îşi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne, imediat însemnând imediat”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„La două săptămâni după ce am stabilit care sunt secţiile de votare, la propunerea ambasadelor şi la solicitările unor misiuni diplomatice de către un număr semnificativ de cetăţeni români, dânsul a anunţat că facem referendumul în aceeaşi zi. În consecinţă nu au putut să voteze toţi oamenii, mai ales în secţiile aglomerate (…). Nu eu am făcut secţiile de votare”, a spus Meleşcanu.
 
„Nu facem nimic până nu vedem dacă este o vină şi la cine este vina, apoi ne pronunţăm. Rezultatul va fi foarte repede adus la cunoştinţa tuturor”, a încheiat ministrul de Externe.
 
Preşedintele Klaus Iohannis solicită demiterea imediată a miniştrilor Carmen Dan şi Teodor Meleşcanu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!
 
„Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenţionat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcţia. Atenţie, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc şi alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Aşadar, fiindcă nu au ştiut să-şi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!”, a declarat preşedintele.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări