Meleşcanu îi răspunde lui Iohannis: Am discutat cu premierul Dăncilă, nu se pune problema demisiei

Publicat: Miercuri, 29 Mai 2019 18:35 // Actualizat: Miercuri, 29 Mai 2019 22:24 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri seară, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, că „preşedintele are dreptul să îşi exprime orice opinie, dar când vorbeşte despre o demitere trebuie să aibă o bază pentru a cere demisia cuiva nu doar pe bază de gânduri, întrebări, presiuni şi aşa mai departe”. Meleşcanu a spus că nu demisionează. Întrebat cine este vinovat pentru scandalul iscat în străinătate la alegerile europarlamentare şi referendum, ministrul de Externe a spus că vinovat de votul în străinătate este preşedintele Iohannis.

Foto: facebook.com

UPDATE. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri seara, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind demiterea sa în legătură cu problemele înregistrate în secţiile de votare de străinătate, însă concluzia a fost că nu se pune problema unei demisii.

"Nici la nivelul conducerii partidului din care fac parte, ALDE, nici la nivelul Guvernului, am discutat personal cu doamna Dăncilă, nu se pune o asemenea problemă, nimeni nu mi-a cerut demisia", a subliniat ministrul Meleşcanu.

Totodată, ministrul de Externe a afirmat că numărul secţiilor de votare deschise pentru diaspora la acest scrutin reprezintă "un record mondial".

"S-a făcut tot ce s-a putut omeneşte - am făcut pentru prima oară 441 de secţii electorale, record mondial, cu 215 mai multe decât cele de la ultimele alegeri europene. De asemenea, cu cel puţin 63 mai mult decât la alegerile parlamentare sau la alte alegeri", a subliniat Teodor Meleşcanu.

El a reiterat că referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis a îngreunat de fapt procesul de desfăşurare a votului, pentru că a crescut foarte mult timpul necesar unui alegător din străinătate de a vota, prin apariţia în plus a procedurii înscrierii pe listele suplimentare a votanţilor la referendum.

"Pe data de 24 mai, am aprobat un ordin de ministru privind secţiile de votare în străinătate şi, cu două săptămâni înainte de alegeri, domnul preşedinte a decis să facă un referendum, ceea ce a făcut ca în realitate alegerile în străinătate să nu fie doar pentru europarlamentare, pentru care în aproximativ două minute orice cetăţean putea vota - pur şi simplu s-a multiplicat până la 6-7 minute pentru că erau două liste speciale de redactat de cei de acolo", a argumentat Meleşcanu.

De asemenea, ministrul Meleşcanu a subliniat că, potrivit legii, cu 30 de zile înainte de ziua votului, trebuie afişată de către MAE lista tuturor centrelor de votare din străinătate.

Ministrul Afacerilor Externe a arătat că votul prin corespondenţă nu s-a dovedit o variantă funcţională, în condiţiile în care numai 18.000 de români din străinătate s-au înscris la misiunile diplomatice româneşti, pasul preliminar pentru a li se trimite prin poştă plicul cu buletinul de vot. Totodată, el a subliniat că această procedură a înscrierii în registrele de la misiunile diplomatice româneşti ar fi obligatorie şi în cazul în care s-ar recurge la varianta instituţionalizării votului electronic.

Teodor Meleşcanu a concluzionat că soluţia pe care o va propune, alături de ALDE, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, este să fie modificată legea pentru ca votarea în străinătate să dureze o săptămână, anterior zilei în care se votează în ţară, variantă pe care a expus-o şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, în cursul zilei de miercuri.

"După atâtea probleme este evident că trebuie să existe şi urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenţionat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcţia. Vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc şi alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Fiindcă nu au ştiut să îşi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne, imediat însemnând imediat", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„La două săptămâni după ce am stabilit care sunt secţiile de votare, la propunerea ambasadelor şi la solicitările unor misiuni diplomatice de către un număr semnificativ de cetăţeni români, dânsul a anunţat că facem referendumul în aceeaşi zi. În consecinţă nu au putut să voteze toţi oamenii, mai ales în secţiile aglomerate (...). Nu eu am făcut secţiile de votare”, a spus Meleşcanu.
 
„Nu facem nimic până nu vedem dacă este o vină şi la cine este vina, apoi ne pronunţăm. Rezultatul va fi foarte repede adus la cunoştinţa tuturor”, a încheiat ministrul de Externe.
 
Preşedintele Klaus Iohannis solicită demiterea imediată a miniştrilor Carmen Dan şi Teodor Meleşcanu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!
 
„Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenţionat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcţia. Atenţie, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc şi alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Aşadar, fiindcă nu au ştiut să-şi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!”, a declarat preşedintele.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Guvern Klaus Iohannis Teodor Meleşcanu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
29 mai 20:41
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Un politician adevarat
,
nu o fosila nesimtita
=
SECURISTA NEIMPLINITA
dac-are GUSA ASA LARGITA
,
demult DEMISIA si-ar fi dat
DAR
DIN PACATE
... din nou CORTINA cade...

CADE
!!!
FIINDCA
DIASPORA
HABAR NU ARE SA SE RIDICE ASA CUM TREBUIE PE BARICADE
CI
DOAR SA TRAGA... pentru BANI
Sa tina in RO asa MARLANI!

Cu cati & de cati ani
,
FOSILA
Care nu-ti faci singura de tine sila
?
29 mai 20:04
Răspunde | Votează email 0 email
mita
.....omul e bolnav de putere si are comportare de tiran....cum sa ceri asa imperativ cuiva....cand ,tu stai cu lunile sa aplici legea !!!!....cata nesimtire ,isi face reclama cu cartea , pe banii nostrii si da ordine ca la cazarma....da-le nevestii...dar nici aia ,nu te baga in seama....!
1
EUR
4.8641
RON
24 Sep
noapte 15 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H